Radna praksa za mlade u Austriji

Beograd -- Fond "dr Zoran Đinđić" u saradnji sa austrijskom agencijom za WUS Austrija počinje program radne prakse u toj zemlji.

Izvor: B92
Podeli

Dvadeset petoro mladih koji prođu konkurs koji je otvoren do 8. jula tri meseca će biti na praksi u austrijskim kompanijama.

Profesionalno usavršavanje mladih iz Srbije koji će posle povratka iz Austrije raspolagati novim znanjima i iskustvima koja će im pomoći u budućem radu u mnogim srpskim preduzećima osnovni je cilj programa, rekla je Ružica Đinđić, predsednica upravnog odbora Fonda.

Ona je dodala da je ovo nastavak i značajno obogaćivanje delatnosti Fonda, koji već četiri godine učestvuje u realizaciji ovakvog projekta u Nemačkoj.

"Ovakva saradnja sa Austrijom nije nimalo slučajna jer nas sa ovom zemljom vezuju mnogobrojne privredne, naučne, kulturne i političke veze, koje su obeležile i razvoj moderne srpske države i društva. I Zoran Đinđić je uvek pokušavao i u velikoj meri uspeo da obnovi te i takve veze. Njegova delatnost na tom planu uvek je bila motivisana korenitim i istinskim demokratskim preobražajem koji nije moguć bez korišćenja upravo ovakvih pozitivnih iskustava", rekla je Đinđićeva.

"Važan korak u ovome za narod Srbije je da svojim očima vide šta ti takozvani evropski standardi zaista znače u svakodnevnom životu. O njima smo mnogo pričali, ali dosta ljudi ne zna šta oni zapravo znače. Zato smo smatrali da je veoma važno da što je više moguće, pre svega mladih Srba, dobije šansu da ode u zemlje EU i svojim očima vide šta evropski standardi znače i koji su temelji na kojima se zasniva moderno evropsko društvo", rekao je austrijski ambasador u Srbiji Gerhard Jandl.

Studenti i mladi stručnjaci koji zadovolje kriterijume i budu odabrani, u septembru će dve nedelje boraviti na Univerzitetu u Gracu, gde će pohađati intenzivni kurs nemačkog jezika kao i predavanja o procesima evropskih integracija.

Posle toga u oktobru, dvadeset petoro odabranih otići će na tromesečnu radnu praksu u austrijske institucije i kompanije.

Info

strana 1 od 527 idi na stranu