Subotić: Nisam švercovao cigarete

Stanko Subotić negira da je švercovao cigarete i tvrdi da se bavio regularnim poslom distribucije cigareta.

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2007.

10:01

Default images

Subotić navodi da se bavio legalnim poslovanjem na osnovu ugovora koje je imao s proizvođačima kao što su BAT i Rejnolds. Subotić je u izjavi dostavljenoj podgoričkoj agenciji MINA precizirao da je robu regularno dopremao u luku Bar, za koju su, na ulasku u zemlju, plaćene sve dažbine.

"Kontrolu tog posla i sravnjenje količine robe i iznosa uplaćenog na račun države izvršila je i Komisija parlamenta Crne Gore i ustanovila da država nije zakinuta ni za cent", tvrdi Subotić.

On je podsetio da su tada i Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama i da nije bilo moguće novac transferisati proizvođačima bankarskim putem, kao danas.

"U to vreme, svi koji bi trebalo da plate nešto prema inostranstvu morali su, uz dozvolu Ministarstva finansija, novac izneti u gotovini i položiti na bankarski račun. To nisam radio samo ja. Ako je, na primer, država trebalo da kupi naftu ili lekove, i ona je tako plaćala", naveo je Subotić.

Subotić je objasnio da je s dozvolom ministarstva "iznosio svoj novac na Kipar, uredno ga stavljao u banku i odatle plaćao nove porudžbine".

Prema njegovim rečima, kada je pre 12 godina odlučio da se preseli iz Francuske u Švajcarsku, morao je vlastima te države dati objašnjenje kako je stekao novac da bi mu Švajcarska odredila nivo poreske obaveze.

"Priložio sam ugovore o distribuciji cigareta s BAT-om i Rejnoldsom. Sada živim u Švajcarskoj", kaže Subotić.

On je ocenio da "sve što se ovih dana pokreće iz Beograda, ima za cilj da ga kompromituje pred poslovnim partnerima u Srbiji i Evropi", ali da on ipak nije glavna meta.

"Biće da je to još jedan obračun s Crnom Gorom onih koji su patološki opsednuti njenom nezavisnošću, kao što su nekad bili Đinđićem, sve do njegove smrti", kaže Subotić.

Za Stankom Subotićem raspisana je poternica Interpola, a osumnjičen je za organizaciju grupe koja se bavila švercom cigareta.

Optužbe i kontraoptužbe

Stanko Subotić je lidera Pokreta za promene Nebojšu Medojevića optužio da "na politikantski način insinuira".

"Ocene koje u današnjoj dnevnoj štampi iznosi Nebojša Medojević o povezanosti mog kapitala sa Eurofondom i procesom privatizacije u Crnoj Gori su politikantske insinuacije. Ja nisam, kao Medojević, pisao kolumne kojima je pripreman ambijent za ubistvo premijera Srbije", rekao je Subotić.

Subotić je rekao da je novac "o kom se ovih dana govori po beogradskoj i crnogorskoj štampi" njegov, "a ne crnogorske vlade niti bilo koga drugog, što bi želeli da sugerišu samozvani moralisti".

Subotić je takđe juče u saopštenju dostavljenom podgoričkoj agenciji Mina negirao umešanost u šverc cigareta i optužio Medojevića da je povezao njegov kapital sa procesom privatizacije u Crnoj Gori.

Subotić je optužio Medojevića da je svojevremeno pisao kolumne "kojima je pripreman ambijent" za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

On je naveo da Medojević sa Vojislavom Koštunicom "radi na satanizaciji Crne Gore stvaranjem slike o njenoj navodnoj kriminalizovanosti".

Medojević traži zaštitu

Lider opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević zatražio je danas od čelnika crnogorske policije i Agencije za nacionalnu bezbednost da procene njegovu ličnu bezbednost posle javnog napada Stanka Subotića.

Medojević je u pismu čelnicima policije i agencije Veselinu Veljoviću i Dušku Markoviću naveo da javno obraćanje Subotića doživljava kao neposrednu pretnju.

Medojević je te navode okarakterisao kao "brutalni napad i direktnu pretnju", zbog čega je zabrinut za svoju i bezbednost svoje porodice.

Medojević je demantovao da je Subotićev kapital povezao sa pojedinim privatizacionim poslovima u Crnoj Gori.

On je u pismu Veljoviću i Markoviću podsetio da je Subotić osumnjičen za šverc cigareta i ukazao na činjenicu da je "veliki broj nerazrešenih ubistava u Crnoj Gori i regionu povezivan sa delovanjem duvanske mafije".

Medojević je pozvao čelnike policije i agencije da pozitivno odgovore na njegovu inicijativu i zaključio da bi tako "preventivno delovali na sprečavanju mogućih tragičnih posledica".

Vasić: Neiskreno

Novinar Miloš Vasić, govoreći o hapšenjima optuženih za šverc cigareta, ne veruje u iskrenu želju države da se obračuna sa organizovanim kriminalom.

Prema njegovim rečima, razlog za tu akciju je nekakav obračun banalne prirode ili pokušaj da se tom aferom prikrije neka druga.

"Možda se neko setio Cana jer se previše razmahao. Možda nije hteo da plati nekom nešto. On je racionalni čovek. Mito je investicija", kaže Vasić.

Vasić je u emisiji Kažiprst Radija B92 rekao i da šverc cigareta nije bio moguć bez Jovice Stanišića, Milorada Vučelića i Radovana Stojčića Badže, a tužilaštvo do danas protiv njih nije pokrenulo postupak.

Svi detalji o umešanosti ove trojice u šverc cigareta, koje je policija imala još 2003. objavljeni su sinoć u emisiji Insajder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: