Poljska: Bolničarke okupirale vladu

Četiri bolničarke okupirale kancelariju premijera Poljske, njihove koleginice provele noć u šatorima ispred zgrade vlade.

Izvor: Beta

Sreda, 20.06.2007.

11:15

Default images

Bolničarke su prespavale ispred kancelarije Jaroslava Kačinjskog, a oko 50 njihovih koleginica razmestilo je šatore i provelo noć pred zgradom vlade u znak protesta zbog malih plata i loših uslova rada. Danas im se pridružuju i lekari, ali i rudari.

U zoru je bolničarke kordon policajaca, praćen skandiranjem bolničarki "fašisti" i "gestapo", oterao sa ulice na trotoar i ponovo je osposobio za saobraćaj. Dve bolničarke su u gurkanju s policijom lakše povređene.

Jučerašnje mirne demonstracije više od 4.000 lekara koji su u štrajku već mesec dana i bolničarki iz cele Poljske izrodile su se u blokadu kancelarije premijera pošto je Kačinjski odbio da ih primi u svojoj kancelariji.

Kasnije se premijer na drugom mestu sreo s predstavnicima sindikata u zdravstvu koji štrajk podržavaju, ali nisu glavni organizatori protesta.

Četiri bolničarke ušle su u zgradu kako bi predale peticiju, ali sada odbijaju da je napuste. "Mogu da izađu iz zgrade kod god hoće" saopštio je jutros portparol vlade Jan Djedjičak.

"Rešavaćemo probleme zdravstva, ali na racionalan način", poručio je Kačinjski, a lekare koji štrajkuju u trećini poljskih bolnica i bolničarke ispred svoje kancelarije optužio da su krenuli u političku akciju najgoreg kova, koja predstavlja sramotu za Poljsku.

"Zahtevi lekara i bolničarki da im se podignu plate koštali bi 4,4 milijarde evra, kojih jednostavno u Narodnom fondu zdravlja nema", rekao je vicepremijer Pšemislav Goševski i najavio da će vlada pregovarati sa štrajkačima i demonstrantima, ali tek za nedelju dana.

Bolničarkama pridružuju se postepeno lekari i njihove koleginice iz drugih vojvodstava zemlje, ali i rudari.

Na Varšavu su čak s drugog kraja zemlje, iz Šlezije, krenuli u pomoć, u znak solidarnosti sa protestom lekara i bolničarki za veće plate, i rudari iz jedne od sindikalnih centrala.

Opoziciju, sindikate i obične Poljake ogorčila je još više intervencija policije, koja je rano jutros silom oterala bolničarke sa ulice na trotoar, kako bi jedan od glavnih varšavskih bulevara osposobila za saobraćaj.

Poljski lekari štrajkuju već nekoliko nedelja, a juče su ih u "belom maršu" Varšavom podržale i bolničarke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: