Posthumno za ljudskost u ratu

Srđanu Aleksiću, Trebinjcu nastradalom braneći sugrađanina Bošnjaka, danas je posthumno dodeljena helsinška povelja u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

17:46

Default images

On je ubijen u januaru 1993. godine. Njemu je Helsinški komitet za ljudska prava u BiH dodelio povelju za izuzetan doprinos na polju ljudskih prava. Najveće priznanje Helsinškog komiteta primio je Srđanov otac, Rade Aleksić. Uručenju nagrade prethodilo je prikazivanje dokumentarnog filma "Srđo", autorke Sanje Dragičević, posvećenog nastradalom Aleksiću.

U obrazloženju Helsinškog komiteta za dodeljivanje povelje ističe se da je Srđan svojim činom pokazao da se čovek može biti i ostati i u teškim vremenima.

Srđan Aleksić podlegao je 27. januara 1993. godine povredama dobijenim šest dana ranije braneći od četvorice napadača poznanika Alena Glavovića. Glavović je živ i boravi u Švedskoj.

Njegovi napadači osuđeni su na po dve godine i četiri meseca zatvora. Jedan od njih je poginuo na ratištu, a ostala trojica su odslužila kazne.

Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem. U njegovu i čast njegovog rođaka Maksima, poginulog u ratu, u Trebinju se svake godine održava plivački turnir "Srđan i Maksim".

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podržao je inicijativu da Srđanu u Trebinju bude podignut spomenik.

Predsednik Helsinškog komiteta BiH Srđan Dizdarević prekinuo je sednicu nakon dodeljivanja Povelje, rekavši da je teško posle emocija izazvanih pričom o Srđanu Aleksiću nastaviti rad na svakodnevnim pitanjima.

U Novom Sadu je pokrenuta inicijativa da se po Aleksiću nazove jedna ulica, ali to za sada nije urađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: