Nova metoda za psihičke poremećaje

U Srbiji je počela primena nove metode u lečenju psihičkih poremećaja, zasnovana na pokretima očiju.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

16:19

Default images

Suština tog terapeutskog pristupa jeste da se ritmičnim pokretim očiju pomaže mozgu da se oslobodi traumatskog iskustva. Za primenu te metode, čija je skraćenica EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing), obučavani su psihoterapeti iz Srbije na kursevima italijanske Asocijacije EMDR, a na čelu tima bio je poznati američki psiholog Rodžer Solomon.

Taj metod je bio uspešan kod oko 80 odsto pacijenata lečenih od posttraumatskog stresa, anksioznosti, fobija, depresije i poremećaja ličnosti.

Prema podacima Instituta za mentalno zdravlje, više od 300.000 ljudi u Srbiji pati od mentalnih poremećaja, a najčešći su anksiozno-depresivni.

"Više od 30 obučenih terapeuta već koristi tu psihoterapijsku metodu u Srbiji. Predviđeno je da se obuka nastavi, a sledeći kursevi su novembra ove i marta iduće godine", izjavila je za agenciju Beta psihijatar Vesna Bogdanović, iz tima za obuku psihoterapeuta u Srbiji koji EMDR metod uspešno primenjuje u Milanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: