Svilanović: Gde je Srbija

Srbija je suštinski bliže Evropi nego većina republika SFRJ, a formalno iza svih jer ima problema, kaže Goran Svilanović.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

09:30

Default images

U probleme Srbije funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope ubraja pitanje statusa Kosova i saradnju s Haškim tribunalom.

Posle tribine o približavanju EU, Svilanović je za B92 rekao da EU želi da izbegne veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kada bude odlučivano o Kosovu i da šalje poruke Vašingtonu i Prištini da jednostrano priznanje može da ugrozi stabilnost Kosova i regiona i da je to najgore rešenje.

"Ekonomija nije u odličnom stanju, ali Srbija šest godina za redom ima stopu rasta veću od šest odsto. Srbija je malo iznad proseka celog regiona, Hrvatska stoji bolje i kada je politička scena u pitanju. Srbija je ispred Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i ekonomski i po sposobnosti administracije da vodi pregovore", kaže Svilanović.

"Problem Srbije su nerešene teme, a to su Hag i Kosovo. Kada tih tema ne bi bilo, Srbija bi bila u stanju da pokaže sve svoje uporedne prednosti i koridor 10. Dakle, to je situacija u kojoj se Srbija nalazi. Onog trenutka kada Kosovo prestane da bude tema, Srbija će izgledati sasvim drugačije u očima svih Evropljana", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: