Đorđević odložio izjašnjavanje

Penzionisani policijski general Vlastimir Đorđević odložio je, u prvom pojavljivanju u Hagu, za mesec dana izjašnjavanje o krivici

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.06.2007.

11:03

Default images

Na pitanje sudije Freda Harthofa koje mu je bilo boravište u vreme hapšenja, Đorđević je odgovorio: "Beograd, Beogradski bataljon 39". Upitan da li će se izjasniti o krivici, Đorđević je rekao: "S obzirom da nisam rešio pitanje stalnog advokata, odlučio sam da odložim izjašnjavanje za 30 dana."

Vlastimir Đorđević je u haškoj sudnici samo kratko rekao i da je dobio kopiju optužnice, da su mu pročitana njegova prava, da se oseća dobro i da su ga po dolasku u pritvor pregledali lekari Tribunala.

Đorđević se u sudnici pojavio u tamnom odelu i roze košulji i kravati, znatno duže kose nego na fotografijama Tribunala, i preplanulog tena.

U pet tačaka, Đorđević je optužen za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije albanskog stanovništva sa Kosova u prvih šest meseci 1999. On je tada bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbednosti.

Đorđević je u nedelju ujutro uhapšen u Crnoj Gori, a preksinoć je prebačen u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu.

Prema istoj optužnici, pred Tribunalom u Hagu traje suđenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i kooptuženima Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

"Đorđevića odala ljubavnica"

Blic piše da je Vlastimira Đorđevića odala njegova dugogodišnja ljubavnica.

Jedna od carinica uhapšenih protekle nedelje zbog lažiranja dokumentacije za uvoz automobila je, kako piše list, pritisnuta dokazima, pripadnicima UBPOK-a ponudila nagodbu.

Inspektori su bili sumnjičavi, ali je žena uporno tvrdila da ima "kontakt s Rođom", pa su obavešteni Bezbednosno-informativna agencija i Odeljenje MUP-a za poteru za haškim beguncima.

U prisustvu pripadnika BIA, ona je potom sa svog mobilnog telefona pozvala Đorđevića, pa je on tako lociran u Budvi, piše list.

Ljajić: Nagađanja kvare odnose Srbije i CG

Rasim Ljajiæ (FoNet)
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da nagađanja povodom hapšenja haškog optuženika Vlastimira Đorđevića ne doprinose dobrim odnosima Beograda i Podgorice, ali i ukupnoj stabilnosti u regionu.

"Najvažnije je da je jedan haški optuženik obaveza manje za Srbiju, sve drugo što se sada događa, stvar je dobrog ukusa onih koji pokušavaju da to minimiziraju ili predstave na drugačiji način nego što se stvarno dogodilo", rekao je Rasim Ljajić gostujući u Kažiprstu Radija B92.

On nije želeo da komentariše navode u štampi da je Đorđevića odala prijateljica koja je uhapšena zbog lažiranja dokumentacije za uvoz automobila, navodeći da je "morbidno učestvovati u raspravi kako je Đorđević lociran".

Validna je informacija Haškog tribunala, koji je saopštio da je Đorđević uhapšen zahvaljujući podacima dobijenim od službi bezbednosti Srbije.

Ljaić navodi da ima osnova da glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte od Srbije traži Ratka Mladića, Stojan Župljanina iili Gorana Hadžića , koji su u nekom trenutku bili u dometu srpskih vlasti.

Ljajić, međutim, naglašava da Karadžić ne može biti obaveza Srbije. "Za Karadžića ni u jednom periodu nemamo nikakva operativna saznanja da se on krio na teritoriji Srbije", kaže on.

"Po inerciji se on spominje sa ovom trojicom, ali nema nikakve sumnje da on ne može biti obaveza Srbije, on je zapravo obaveza svih zemalja regiona", rekao je Ljajić.

Ljajić smatra da je na prekid zatišja u hapšenju haških optuženika uticalo i formiranje Vlade u Srbiji jer su možda, kako kaže, begunci i njihovi pomagači računali na drugačiji razvoj situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: