"Lokalni izbori do kraja godine"

Ministar za lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je da će lokalni izbori u Srbiji biti održani najkasnije do kraja godine.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2007.

14:52

Default images

Marković kaže da će se izbori održati u skladu sa odredbama Ustavnog zakona i da raspisivanju treba da prethodi i donošenje novog zakona o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima.

Marković se nada da će do sredine oktobra biti završeni nacrti zakona o lokalnoj samoupravi, lokalnim izborima, položaju glavnog grada i zakona o teritorijalnoj organizaciji.

60 dana posle usvajanja tih zakona, kako je predviđeno odredbama Ustavnog zakona, biće raspisani izbori za lokalne organe vlasti, objašnjava ministar.

"Ovo ne samo da je rešenje koje je zasnovano na Ustavu, nego i celishodno rešenje jer bi bilo neozbiljno da sada sprovodimo izbore, u julu, avgustu, septembru, oktobru, kada već kojoj skupštini ističe rok, i da formiramo neke organe vlasti koji bi trajali dva ili tri meseca", rekao je Marković.

On objašnjava da je tako svim organima lokalne vlasti produžen mandat, ali i da će Ministarstvo predložiti da se skupština raspusti ako se ne bude sastajala duže od tri meseca.

Kada je reč o izmenama izbornog zakona, Marković je rekao da se još razmišlja o konkretnim rešenjima. "Ili skupštinski sistem, gde bi gradonačelnik poticao iz skupštinske većine, ili neposredni izbor gradonačelnik, ili proporcionalni, ili većinski, ili kombinovani, svi mogući sistemi su u opticaju", kaže Marković.

On je istakao i da će najveći izazov Ministarstva biti donošenje Zakona o nacionalnim manjinama, kojim bi se regulisao izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina, njihova ovlašćenja i finansiranje.

Primena zakona trebalo bi da počne do kraja sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: