Izbeglice bez hrane i bez vode

TV B92 posetila pansion "Beograd" na Avali u kojem pedesetak izbeglica sa Kosova živi ispod svakog civilizacijskog nivoa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2007.

16:15

Default images

Od države odavno ne dobijaju nikakvu pomoć, a nedavno im je stigla ponuda iz Komesarijata za izbeglice da se premeste u napuštenu psihijatrijsku bolnicu, u selu Zuce, u kojoj su, tvrde oni, uslovi još gori.

U pansionu "Beograd" retko koja soba ima vrata, jer su sobe uglavnom pravljene pregrađivanjem hodnika i to tako što su pregrade napravljene od starih ormana. Od kada su napustili Kosovo, a Bratislava Morina ih tu smestila, ništa se ne menja već devet godina.

Ovde u jednoj od soba živi sada 16 ljudi, a do skora je živelo 19, ali su se iselili. "Ovde sve radimo, deca uče, spava se, jede... Nekada smo dobijali po jedan obrok dnevno, ali odavno više ne dobijamo obroke, pa se snalazimo kako umemo da dođemo do hrane."

Svih pedesetak izbeglica koristi samo jedno kupatilo i to kada ima vode.

"Bilo je to pre nekoliko meseci kada su nam rekli da mesta u okolini nemaju sada vodu i da će nama zbog toga isključiti vodu do daljeg. Osam meseci nisu nam dali vodu, nego smo je uzimali sa izvora i nosili ovde i sa tom vodom smo prali, pili je i kupali se", kaže jedan od stanovnika ovog pansiona.

"Niko ne dolazi da nas poseti, niko iz vlasti ili Komesarijata. Vlast već godinama priča o odbrani Kosova, a na nas, izgleda, ne misli. Bolje bi bilo da smo Arapi, verovatno bi nas posetili. Njih baš briga za nas, a pričaju o Kosovu. Kao da smo mrtvi", ogorčeno dodaje drugi.

Ove ljude, kako sami tvrde, godinama niko iz Komesarijata nije obilazio da im ponudi bilo kakvu pomoć. Poslednji put kada ih je posetio neko iz komesarijata, pretili su im, tvrde oni, i zahtevali od njih da napuste zgradu i pređu u napuštenu psihijatrijsku bolnicu koja je već puna izbeglica.

Iako su uslovi u pansionu "Beograd" ispod granice ljudskog dostojanstva, izbeglice koje tu žive ne žele da ga napuste jer kažu da je ovo u odnosu na ponuđenu psihijatrijsku bolnicu bar sigurnije mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: