Ispiti za upis u srednje škole

Širom Srbije počeli su prijemni ispiti za upis u srednje škole.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2007.

07:57

Default images

Polaganje ispita iz maternjeg jezika počelo je u 10 časova, dok će se ispit iz matematike održati sutra u isto vreme. I ove, kao i prošlih godina, najveće interesovanje vlada za medicinske i ekonomske škole.

U Republičkoj upisnoj komisiji su rekli da će iz ovih škola izaći najviše fizioterapeuta i farmaceutskih tehničara, odnosno poslovnih administratora i bankarskih službenika.

Jelena Ćuskar, profesorka srpskog jezika rekla je da je prema njenom mišljenju ispit bio teži u odnosu na prošlu godinu: "Pitanja su ravnomerno raspoređena svake godine i uglavnom budu dva pitanja iz jedne oblasti, jer ima deset oblasti ukupno. Bilo je pitanje iz akcenata koje učenici uglavnom smatraju da ne dolazi nikada, značenje padeža, to im je teško. Sigurno će svoja očekivanja učenici ispuniti i ispunili su kada su rešili test, ali je bilo teže po našoj proceni nego pre".

Bojan Ristić, glavni koordinator Republičke upisne komisije, rekao je da je za upis u medicinske škole potrebno više od 90 bodova, dok je za ekonomske potrebno oko 90 bodova.

Za upis u trogodišnje škole treba sakupiti oko 40 bodova.

On je za B92 objasnio kako se vrši rangiranje kandidata prema osvojenim bodovima i željama učenika: "Kompjuter radi na sledeći način: prvo raspoređuje učenike koji imaju 100 bodova, pa 99,5 pa 99 i gleda šta je prva želja učenika. Ako može da bude raspoređen po prvoj želji, biva raspoređen po prvoj. Ako ne može, gleda šta mu je druga, pa treća...  Gledate da li ima Vukovu diplomu, onda se gleda da li je neko učestvovao na nekom takmičenju i naravno, uspeh na kvalifikacionom ispitu. Statistika kaže da mi rasporedimo od 81 do 85 odsto po prve tri želje."

Konačni rezultati ispita biće objavljeni 25. juna, a konačan raspored učenika 5. jula. Upis je planiran za 5. i 6. jul. Preostala mesta za drugi upisni krug biće objavljena 6. jula.

Sve važne informacije mogu se naći na sajtu www.upis.mps.sr.gov.yu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: