"EU u nedoumici oko Kosova"

Frank-Valter Štajnmajer kaže da je na ministarskom zasedanju EU razmotrena zamisao Nikole Sarkozija o dodatnim pregovorima o Kosovu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.06.2007.

21:04

Default images

Štajnmajer je takođe preneo zaključak evropskih ministara sa današnjeg sastanka u Luksemburgu da Evropska unija sada može da podrži Srbiju na putu u EU, pošto je nova srpska vlada pružila dokaze rešenosti za saradnju s Haškim sudom i pošto su obnovljeni pregovori o pridruživanju EU-Srbija.

Nemački ministar je, objašnjavajući raspravu ministara EU o Kosovu, dodao da je ocenjeno da je ključno pitanje da li taj proces pronalaženja formule za status pokrajine treba da se nastavi u Savetu bezbednosti UN, ili da se traži rešenje kroz neki drugi postupak.

Prema njegovim rečima, "još uvek nema teksta koji bi mogao dovesti do dogovora o rezoluciji u SB UN o Kosovu".

"Mi smo raspravljali o tome i saglasili se da je nužna rezolucija SB UN. Mi želimo da ta rezolucija bude usvojena, jer će to biti temelj za međunarodno prisustvo i moguće prisustvo EU na Kosovu", rekao je on.

S druge strane, šef francuske diplomatije Bernar Kušner najavio je da će nastaviti da se u Ujedinjenim nacijama zalaže da utvrđivanje budućeg statusa Kosova bude odloženo za šest meseci. Kušner je izjavio da se u Savetu bezbednosti nastavljaju napori da se ostvari međunarodni sporazum o budućnosti Kosova, javlja AP.

"Moramo da objasnimo francuski stav o odlaganju od šest meseci i kažemo našim prijateljima da smo apsolutno odlučni, u potpunosti, da dođemo do miroljubivog rešenja", rekao je Kušner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: