Đelić obilazi institucije EU

Vicepremijer Srbije i šef tima Srbije za pregovore sa EU Božidar Đelić putuje u posetu institucijama EU, saopšteno iz vlade

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2007.

07:41

Default images

Đelić je najavio da će, za razliku od nedavnog boravka u sedištu EU, ova poseta biti isključivo političke prirode. "Idemo da vidimo neke komesare koji vode Evropsku komisiju, ne samo one koji se bave nama, nego i komesara koji je zadužen za nauku, za unutrašnje poslove, jer je u njegovim rukama, rukama Franka Fratinija, pristup naše zemlje beloj šengenskoj listi", kaže Đelić.

"Takođe, idemo da predočimo Fratiniju plan da u roku od dve godine dobijemo belu šengensku listu. Imaćemo sastanke s parlamentarcima jer se tu kuje zakonodavstvo EU", kaže Đelić.

Prvog dana posete, u okviru zasedanja Saveta ministara EU u Luksemburgu, Đelić će se sastati s ministrima inostranih poslova Francuske, Italije, Slovenije i Portugala. Đelić je najavio da će im predstaviti evropski plan Srbije, ali i tražiti njihovu podršku u tri oblasti.

"Želimo da dobijemo status zemlje-kandidata za EU do kraja 2008, što je veoma ambiciozno, želimo da najavimo projekte koji bi našoj zemlji omogućili da dobije znatno veća finansijska sredstva i da, na kraju, predstavimo planove za dobijanje bele šengenske liste, što je možda najambiciozniji od svih planova. Za tri dana je predviđeno više od 40 sastanaka, biće to izuzetno bogat program", kaže Đelić za Tanjug.

Jeremić u Grčkoj

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić počeo je dvodnevnu posetu Atini, gde će od najviših grčkih zvaničnika zatražiti podršku za nastavak pregovora o statusu Kosova i za stav Beograda da je nametnuto rešenje neprihvatljivo, jer bi predstavljalo početak novih podela, sukoba i nemira na Balkanu.

Jeremić će se tokom boravka u Grčkoj sastati sa predsednikom Karolosom Papuljasom, premijerom Kostasom Karamanlisom i sa ministrima inostranih poslova, odbrane, i za razvoj, Dorom Bakojani, Vangelisom Meimarakisom i Dimitrisom Siufasom.

Ministar Jeremić je pred odlazak u Atinu izjavio da će na dnevnom redu biti pitanje stabilnosti i mira u regionu, podrška Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i bilateralni odnosi Grčke i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: