Ilić: Definisati status luke Bar

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio da je luka Bar morala biti predmet imovinsko pravne deobe Srbije i Crne Gore.

Izvor: Beta
Podeli

Ilić je podgoričkom listu Republika rekao da je Srbija u gradnju pruge i puta do Bara uložila tri milijarde evra. "Džaba luka, ako do nje ne postoji pruga i put. A ko napravi prugu i put, treba da dobije određena prava u luci", rekao je Ilić.

On je kazao da će Crna Gora naći interes da na ime srpskog ulaganja u autoput ka južnom Jadranu, Srbiji ustupi deo luke. 

Ilić kaže da je Srbija spremna da investira u proširenje tunela pruge Beograd - Bar, u njenu dalju rekonstrukciju, kao i izgradnju autoputa, ali da je pre toga potrebno definisati status luke Bar.

"Ukoliko nam se onemogući korišćenje te luke, moraćemo da napravimo krupan zaokret i svoju saobraćajnu strategiju ponovo usmerimo ka luci Solun", rekao je Ilić.

Ilić je naveo da se u Evropi sve više koristi kontejnerski prevoz i brz prelazak sa druma i železnice na pomorske i rečne puteve.

"I mi želimo da razvijemo u Srbiji kontejnerski saobraćaj, tako da je neophodno da definišemo luku Bar. Vlada Srbije mora da se dogovori sa Vladom Crne Gore u kakvim ćemo odnosima biti sa lukom, da li ćemo je razvijati ili nećemo", smatra Ilić.

"Luka Bar ne može biti predmet deobe"

Pomoćnik crnogorskog ministra pomorstva i saobraćaja Srđan Vukčević izjavio je da Luka Bar ne može biti predmet deobe Srbije i Crne Gore, kao što tvrdi srpski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić.

Vukčević je podgoričkom radiju Antena M kazao da je situacija što se tiče vlasništva nad preduzećem sasvim jasna i da uopšte ne razume tvrdnje Ilića.

"Što se tiče Luke Bar i njene imovine situacija je jasna, infrastruktura i zemljište je državno i daje se na koncesiju, a sve što je iza zemlje je vlasništvo akcionarskog društva, tako da ona prema zakonima ne može biti predmet deobe", rekao je Vukčević.

strana 1 od 38 idi na stranu