Ko je odgovoran za beg Stankovića

Vlasti Republike Srpske pod sve većim pritiskom da utvrde ko je odgovoran za beg Radovana Stankovića iz zatvora u Foči.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

09:07

Default images

Policija i bezbednosne službe u Bosni i Hercegovini nastavljaju potragu za ratnim zločincem Radovanom Stankovićem, koji je pobegao iz zatvora u Foči, a ministar pravde Džerard Selman je na zahtev premijera Milorada Dodika smenio direktora Kazneno-popravnog zavoda Foča Aleksandra Cicmila. To, međutim, ne osvetljava brojne nedoumice oko tog događaja.

Pre smene Cicmila, smenjeno je devet stražara koji su bili u Stankovićevoj pratnji, kao i pomoćnik direktora fočanskog zatvora zadužen za bezbednost i stražu, ali time se krug odgovornosti ne završava.

Premijer RS Milorad Dodik demantovao je da je i ministar Selman podneo ostavku, što su mediji i BiH dan ranije ozbiljno najavljivali.

“Naravno da određenu opštu i političku odgovornost snosi i Selman, ali odgovornost za beg iz zatvora u Foči je locirana isključivo na upravu zatvora. Mislim da je ministar radio dobro svoj posao. Na kraju krajeva, i iz većih, bolje čuvanih zatvora u svetu beže zatvorenici", rekao je Dodik.

Iako je ostao na dužnosti, Selman će moraće da odgovori na niz vrlo osetljivih i neprijatnih pitanja, koja bi mogla pokrenuti odgovornost još nekih osoba. Prvo od tih pitanja je zašto stražari nisu iskoristili ovlašćenja, koja propisuju upotrebu vatrenog oružja u takvim slučajevima.

Kancelarija međunarodnog predstavnika u BiH traži od Evropske policije da obezbedi istražioce koji će ispitati kako je došlo do bekstva Stankovića i koji bi nadgledali sprovođenje disciplinskih i krivičnih postupaka, izjavila je portparolka kancelarije Ljiljana Radetić.

"Čini se da je odmah posle Stankovićevog bekstva došlo do skandaloznog stepena konfuzije na svim nivoima u vezi s tim šta bi trebalo da se uradi i ko i kada bi to trebalo da uradi", rekla je ona.

Predstavnici haškog Tribunala zabrinuti su zbog bekstva Stankovića i pozvali nadležne vlasti da učine sve da ga nađu i uhapse.

"Tribunal je duboko zabrinut zbog njegovog bekstva. To ne može proći neprimećeno kada sudije budu donosile odluke o ustupanju suđenja. To će sigurno biti uzeto u obzir, u zavisnosti od ishoda sadašnje situacije", izjavio je portparol Tribunala Refik Hodžić.

Javnost veruje u pomagače

Javnost u BiH i dalje veruje da je begunac imao pomagače u zatvoru. Zapanjujuća dilema zašto je bilo potrebno punih pet dana za raspisivanje međunarodne poternice značajno širi krug odgovornih, a organizacija bega baca veliku mrlju na ceo sistem sigurnosti ustanova u kojima kazne služe ratni zločinci.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Bakira Hasečić izjavila je da Stanković nije pobegao iz zatvora u Foči, već da ga je pustila "entitetska jednonacionalna policija".

"Stankovića je pustila entitetska jednonacionalna policija jer u KPZ Foča rade njegovi ratni saborci. Zbog toga premijer Republike Srpske Milorad Dodik ne želi reformu policije, jer zna da ili ne bi prošli provere ili bi mogli svašta da ispričaju", rekla je Bakira Hasečić tokom protesta ispred Suda BiH u Sarajevu zbog Stankovićevog bekstva.

"Tražili smo određivanje zaštitnih mera svedocima jer ne vidimo da su životi tužilaca i sudija skuplji. Ako to ne mogu uraditi, tražićemo iseljenje iz BiH", upozorila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: