Alge rastu u Bilećkom jezeru

Bileća -- Alge koje su se namnožile u Bilećkom jezeru nisu u potpunosti bezazlene, kažu stručnjaci.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni ni narednih meseci ne preporučuju kupanje u tim vodama. Stručni saradnik za zaštitu životne sredine u opštini Bileća Ljubica Mirković ističe da je reč o mikroalgi na čijim kracima su, pod mikroskopom, uočljive iglice koje mogu da se zabodu u sluzokožu i kožu kupača i izazovu alergijske reakcije i druge posledice štetne po zdravlje.

Ona navodi da je za sada neizvesno da li će preporuka da se kupači klone Bilećkog jezera važiti za celo leto. Uzorci vode iz jezera redovno će se kontrolisati i analizirati, o čemu će kupači i svi zainteresovani na vreme biti informisani.

Za sada je teško proceniti koji su uzroci pojavljivanja algi u Bilećkom jezeru, što bi trebalo da pokažu naredna ispitivanja.

Namnožavanjem algi, Bilećko jezero je poprimilo modrozelenu boju na celokupnoj površini, a providnost vode manja je od metra. Stručnjaci najavljuju da bi ono, zbog premnožavanja algi, uskoro moglo da poprimii crvenkastu boju.

Region

Himna bez teksta

Banjaluka -- Parlament RS usvojio izmene Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni. Himna tog entiteta ostaje "Bože, pravde", ali bez teksta.

Region četvrtak 31.05. 15:48 Komentara: 0
strana 1 od 47 idi na stranu