Ren Tadiću daje listu zahteva

Oli Ren se u subotu sastaje s Borisom Tadićem, kada će mu dati listu koraka koje Srbija treba da preduzme radi približavanja EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.05.2007.

13:45

Default images

Komesar za proširenje EU rekao je agenciji Rojters da će se u Helsinkiju sastati s predsednikom Srbije i preneti mu "listu preciznih koraka" koje Srbija treba da preduzme u cilju približavanja EU. Lista se pre svega odnosi na hapšenje haških begunaca, a Ren je naveo da bi pregovori sa Srbijom mogli da budu nastavljeni uskoro, a potom završeni za dva do tri meseca.

Ren je Rojtersu rekao da će on i Tadić u subotu "detaljno razmotriti spisak stvari koje Srbija treba da uradi". "Fokusiraćemo se na odnose EU i Srbije i uslove za obnavljanje pregovora i na to šta EU očekuje od Srbije kada razgovori budu nastavljeni", prezicirao je Ren.

"Pažljivo smo izračunali da bi, kada budu obnovljeni, pregovori bili završeni za dva do tri meseca", dodao je Ren. Prema njegovim rečima, u tom okviru Srbija bi trebalo da okonča saradnju s Haškim tribunalom, "što bi moralo da dovede do hapšenja optuženih za ratne zločine".

Oli Ren i Boris Tadić će zajedno u Helsinkiju pratiti i fudbalsku utakmicu Finska – Srbija. "Ren i Tadić će u Helsinkiju razgovarati o svim temama vezanim za Srbiju”, izjavila je Renova portparolka Kristina Nađ Tanjugu.

"Kao povod za datum održavanja sastanka je iskorišćen termin odigravanja utakmice Finska – Srbije, koju će komesar i predsednik zajedno gledati”, dodala je ona.

MKG: EU ne bi smela da obnovi pregovore

Evropska unija treba da "odoli iskušenju" obnavljanja pregovora sa Srbijom, ocenjuje Međunarodna krizna grupa. U danas objavljenom izveštaju MKG osuđuje "stalne ustupke" Brisela Beogradu kako bi prihvatio nezavisnost Kosova.

"Brisel i Vašington bi morali da odole iskušenju da dalje smiruju Srbiju uzaludnim naporom da kupe njen pristanak na nezavisnosti Kosova", piše u izveštaju MKG.

Ta grupa ocenjuje da greše "neki u EU koji i dalje misle da će obnavljanjem pregovora o stabilizaciji i asocijaciji moći da ohrabre proevropske snage" u Srbiji i "ublaže bol zbog gubitka Kosova".

MKG ocenjuje da se nova vlada Srbije neće okrenuti evropskoj budućnosti već "izolacionističkom putu". "Nova vlada će više biti okrenuta Kosovu nego Evropi", navodi MKG.

"Zapad treba da se navikne na Srbiju koja će tokom nekoliko godina biti antievropska, proruska i uporna u autodestruktivnom nacionalizmu", piše u izveštaju.

MKG smatra da su EU i SAD u većoj meri izgubile uticaj zbog stalnih ustupaka i da sada imaju "još manje političkih sredstava nego ranije" za uticaj na Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: