"Izbori u Vojvodini u decembru"

Bojan Kostreš najavio izbore za Skupštinu Vojvodine za decembar i najavio tužbe zbog koncesije za autoput Horgoš-Požega.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 31.05.2007.

11:18

Default images

Predsednik Skupštine Vojvodine je Večernjim novostima rekao da će, pre nego što predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić raspiše izbore, republički parlament morati da usvoji set zakona po kojima će ti izbori biti sprovedeni i dodao da ne veruje da će se to dogoditi pre oktobra.

On je kazao da je "više za to da, kao i u Srbiji, i u Vojvodini važi proporcionalni izborni model, jer je to najpoštenije prema nacionalnim manjinama".

"Očekujem da saradnja pokrajinske i republičke skupštine bude bolja nego u prethodnom periodu, te da predlozi koji dolaze iz Vojvodine dospevaju brže na dnevni red Skupštine Srbije", kazao je Kostreš.
Kostreš i Èanak (arhiva)
Kostreš je rekao i da je ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega štetan ne samo za Vojvodinu, nego i za Srbiju, i da će se, ukoliko se formira javno preduzeće koje će upravljati tom koncesijom, obratiti najpre domaćim, a onda i međunarodnim sudovima.

On je naveo da "u Zakonu o sprovođenju Ustava piše da je 31. decembar 2008. godine krajnji rok da se Vojvodini vrati imovina, odnosno sve što joj je po zakonu iz 1995. oduzeto, a to su prirodna bogatstva, NIS, saobraćana infrastruktura, gasovodi i deo Telekoma".

Čanak: Policijski nadzor nad Vojvodinom

Odnos prema Vojvodini sve više se pretvara u patronski i u čist policijski nadzor nad svim što se u Pokrajini događa, izjavio je Nenad Čanak, šef poslaničke grupe Vojvođanski poslanici-LSV-SVM.

Na širenje takvih zakona i na njihovo produbljivanje ne možemo da pristanemo i zato nećemo glasati za predložene izmene zakona o vladi i državnoj upravi", rekao je Čanak za Dnevnik.

Pred republičkim poslanicima se, naime, juče našao i predlog izmena Zakona o državnoj upravi, koji, između ostalog, predviđa i da vojvođanski parlament ubuduće bude obavezan da o svakoj odluci koju donose u roku od 12 sati obavesti Vladu Srbije, odnosno nadležno ministarstvo.

Čanak je rekao da su vojvođanski poslanici podneli set amandmana, jer se iz predloženih rešenja jasno vidi tendencija ka daljoj centralizaciji države.

Lider LSV podneo je amandman i na predlog izmena i dopuna Zakona o vladi, kojim predlaže da se novi ministri ne zaklinju samo svojom čašću već i – imovinom.

"Moj predlog odnosi se na kompletno licemerje u vezi sa zakletvama, od predsednika Republike, zapisane u Ustavu Srbije, koji je donet na protivustavan način prošle godine, pa do predloženih zakletvi ministara, gde se svi zaklinju u čast, obraz i odanost, ali se niko ne zaklinje u imovinu ", navodi Čanak.

"Baš zbog toga smo pošli od ideje da imovina bude ono u šta treba da se zakunu budući ministri, s obzirom na to da su se sve ostale stvari u koje su se dosad zaklinjali, naročito u protekloj vladi, pokazale kao potpuno bezvredne."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: