Sednica posle konsultacija

Predsednik Skupštine Oliver Dulić kaže da će odluku o nastavku sednice parlamenta doneti posle konsultacija s Vladom i stručnjacima.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

08:26

Default images

Dulić je rekao da će iduće nedelje, posle konsultacija s Vladom Srbije i stručnjacima, biti poznato da li će sednica parlamenta biti nastavljena ili će njen dnevni red biti dopunjen zakonima čije usvajanje nalaže Ustavni zakon, kao što traže opozicione stranke.

"Neprihvatljivo je da Skupština radi i da se ponaša kao da se ništa ne dešava, ako postoje ozbiljne primedbe da smo u neustavnom i nepravnom stanju", rekao je Dulić.

"Zbog svega što je opozicija juče izrekla, smatram da je potrebno da se konsultujem s Vladom i sa stručnom javnošću", rekao je on u Skupštini Srbije posle konsultacija s predstavncima poslaničkih grupa.

Na pitanje kako će biti rešen problem izvestioca Vladinih zakonskih predloga Zorana Balinovca, zbog čijeg prisustva su juče poslanici LDP-a i drugi protestovali i blokirali raspravu, Dulić je rekao da parlament ne može da ulazi u kadrovska rešenja Vlade.

"Kada bude nastavak sednice, Vlada će odlučiti da li će poslati drugog predstavnika ili ne. Očigledno je da Balinovac, i prema percepciji javnosti i velikog broja poslanika, predstavlja problem", rekao je Dulić.

Uslovi LDP-a

Èedomir Jovanoviæ (Beta)
Lider LDP-a Čedomir Jovanović uslovio je odustajanje LDP-a od opstrukcije parlamenta povlačenjem Zorana Balinovca kao ovlašćenog predlagača Vladinih zakona.

"Spremni smo da učestvujemo u radu sednice, ali prethodno je potrebno ispuniti dva politička uslova. Prvi je povlačenje Balinovca zbog onog što je radio pod Miloševićevim i Koštuničinim režimom, a drugi uslov je definisanje rokova u kojima će se poštovati Ustavni zakon jer je očigledno da je došlo do kršenja", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je, posle konsultacija šefova poslaničkih grupa s predsednikom Skupštine Oliverom Dulićem rekao da će poslanička grupa LDP-a nastaviti političku borbu, a da bi sednica parlamenta trebalo da se nastavi 5. juna.

"Očekujemo da će Vlada, pre svega Demokratska stranka, razumeti sve ono što se desilo tokom prethodnog dana u Skupštini i da ćemo u utorak moći normalno da nastavimo rad kroz raspravu o Zakonu o vladi i izmeni Zakona o budžetskom sistemu, tako što će Vlada u parlament poslati kao ovlašćene predstavnike osobe koje nemaju tako kompromitujuću prošlost kao što je to kadar Jugoslovenske levice Balinovac", rekao je Jovanović.

On je rekao da je jedina logična reakcija posle jučerašnjeg prekida sednice ne samo povlačenje Balinovca kao ovlašćenog Vladinog predstavnika, već i njegova smena sa mesta direktora Sekretarijata za zakonodavstvo.

Jovanović je preneo da se na današnjim konsultacijama razgovaralo i o kršenju Ustavnog zakona i dodao da je "Dulić najavio pravna tumačenja".

"Smatramo da je neophodno da se formira Ustavni sud, izabere poverenik za informacije, da se završi konstituisanje, izabere guverner i ombudsman, započne rad na uspostavljanju novog pravosuđa u Srbiji. To su prioriteti", rekao je Jovanović.

Bez dogovora o nastavku...

SPS u Skupštini (Fonet)
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da se predstavnici poslaničkih grupa na današnjim konsultacijama nisu dogovorili o načinu na koji će raditi u nastavku sednice u utorak.

Dačić je novinarima rekao da je stvar parlamentarne većine kako će se odnositi prema predstavniku Vlade Zoranu Balinovcu. On je poručio vladajućoj većini da brani Balinovca ili da ga smeni.

Dačić je rekao da su i mnogi drugi u Vladi i u vladajućim stranakama nekadašnji članovi SPS-a i JUL-a, ali da je problem u onima koji ih prihvataju i predlažu, a sada se stide. 

Jučerašnju raspravu u Skupštini obeležile su prijave kršenja Poslovnika o radu, najpre zbog toga što na dnevnom redu nisu tačke na koje obavezuje Ustavni zakon, a potom zbog prošlosti direktora Sekretarijata za zakonodavstvo Zorana Balinovca, koji je obrazložio Vladin predlog izmena Zakona o vladi.

...i o delegacijama

Skupština Srbije nije uspela do kraja da se konstituiše zato što poslaničke grupe nisu mogle da se dogovore o članovima skupštinskih delegacija u međunarodnim organizacijama.

Predsednik parlamenta je najavio da, uprkos protivljenju nekih stranaka, u delegaciji koja treba da predstavlja Srbiju u Savetu Evrope, moraju da se nađu i poslanici LDP-a i stranaka manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: