Basesku zatražio ostavku vlade

Rumunski predsednik Trajan Basesku zatražio ostavku vlade premijera Kalina Taričeanua i prevremene izbore.

Izvor: Beta

Sreda, 30.05.2007.

17:51

Default images

"Ostavka vlade i prevremeni izbori su jedino pošteno rešenje", rekao je Basesku u obraćanju parlamentu, prvom od referenduma 19. maja. Basesku je rekao i da je neuspeli referendum o njegovom smenjivanju pokazao "kontradiktornost između volje suverenog naroda i jedne parlamentarne većine koja ne predstavlja interese građana".

Ova se kontradiktornost može rešiti samo putem izbora jer partije koje sačinjavaju sadašnju vladu imaju u parlamentu samo 25 odsto mandata i netransparentnu podršku, ocenio je predsednik.

Basesku se založio za snažnu, kompetentnu vladu "koja će voditi politiku nacionalnog interesa i koja može da bude legitimna samo nakon preliminarnih izbora".

Sukob između političkih partija u Rumuniji intenzivirao se ovog meseca posle neuspelog pokušaja smene Baseskua, a politička kriza paralizovala je reforme i nanela priličnu štetu borbi protiv korupcije.

Parlament Rumunije odlučio je 19. aprila da opozove Trajana Baseskua sa dužnosti predsednika zbog kršenja Ustava, a proceduru za opoziv pokrenula je opoziciona Socijaldemokratska partija. Na referendumu je 75 odsto birača glasalo protiv smene.

Analitičari ne veruju da će Basesku uspeti da podstakne prevremene izbore kojima se protive i opoziciona Socijaldemokratska partija i vladajući liberali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: