Prvi slovenački terorista

Tomija Slugu, koji je postao prvi slovenački terorista zbog elektronskog pisma predsedniku SAD, čeka novo suđenje.

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2007.

11:38

Default images

Okružni sud u Murskoj Soboti ponovo će suditi Tomiju Slugi, koji je 2001. predsedniku SAD Džordžu Bušu poslao elektronsko pismo u kom je pisalo: "Predsedniče, spasite Zemlju, vi zadnjice jedne, ubićemo vas u Ljubljani. Dobro došli."

Američki organi bezbednosti su pismo, zajedno sa satelitskim snimkom sela u kom živi Sluga, poslali u Sloveniju, a Sluga je optužen za ugrožavanje bezbednosti predsednika SAD, postavši tako, prema pisanju slovenačkih medija, prvi slovenački terorista.

Sluga je zbog tog pisma već osuđen na četiri meseca zatvora, u suđenju koje je trajalo samo jedan dan, dok su mnogi pravnici proces ocenili kao grotesku. Sudija je ocenio da pismo izražava Sluginu frustriranost i pretnju Bušu i odbacio tvrdnje odbrane da pismom nije ugrožena bezbednost predsednika i da pismo ne sadrži zakonsku pretpostavku ozbiljnosti.

Viši sud je postupak vratio Okružnom sudu, ocenivši da je na prvom suđenju napravljeno mnogo proceduralnih grešaka.

Tomi Sluga je ocenio da je proces koji se vodi protiv njega samo dokaz da se Slovenija "uvlači Amerikancima" i da je smešno što se bavi takvim stvarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: