CRCD se obratio ministru vera

Beograd -- Centar za razvoj civilnog društva očekuje od novog ministra vera Radomira Naumova da izmeni diskriminatorske članove zakona.

Izvor: Tanjug
Podeli

CRCD je saopštio da Naumov treba da predloži izmenu člana 18 i ukidanje člana 19 Zakona o crkvama i verskim zajednicama, radi uklanjanja verske diskriminacije, podsećajući da zakon, prema ocenama OEBS-a, Saveta Evrope i Venecijanske komisija, u svom 18. i 19. članu sadrži izrazito diskriminatorne odredbe, koje je neophodno što pre ukloniti ili promeniti.

CRCD smatra da je najznačajniji rezultat rada Ministarstva vera u prethodnom mandatu bilo donošenje tog zakona, ali da je pomenute članove potrebno ukinuti i izmeniti.

CRCD tvrdi da je dosadašnji ministar vera Radulović pokazao u svojim kontaktima s predstavnicima verskih organizacija, udruženja građana i drugih činilaca, "niz primera dobre prakse".

CRCD je istakao da je Radulović, u poslednjih godinu dana mandata, mnogo puta na najprikladniji način reagovao na različite vrste napada na nepravoslavne vernike, njihove bogomolje i groblja i da bi s takvom praksom trebalo da nastavi i Naumov.

strana 1 od 68 idi na stranu