Deca kao žrtve trafikinga

Deca-žrtve trgovine ljudima u Srbiji najčešće su uključena u trgovinu radi seksualne eksploatacije, prinudnog braka i prosjačenja.

Izvor: Beta

Sreda, 30.05.2007.

15:50

Default images

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije i domaćih službi za pomoć žrtvama, od 2001. do 2006. godine identifikovano je ukupno 100 dece-žrtava trgovine ljudima. Većina je imala 16 i 17 godina. Do pre nekoliko godina Srbija je uglavnom bila zemlja tranzita, a žrtve su uglavnom dolazile iz Rumunije i Moldavije, a od 2004. raste broj žrtava iz Srbije.

Državna sekretarka ministarstva rada i socijalne politike Ljiljana Lučić je na konferenciji za novinare u organizaciji nevladine organizacije "Save the Children" ukazala da nije tačno široko rasprostranjeno uverenje da su žrtve uglavnom deca iz romske zajednice.

Ta organizacija je danas predstavila studiju koja treba da ukaže na rizike od trgovine i faktore zaštite.

U studiji se ukazuje da, po pitanju trgovine ljudima, u rizične grupe spadaju deca iz marginalizovanih etničkih grupa, deca koja žive u ekstremnom siromaštvu, deca smeštena u institucije socijane zaštite, ilegalni imigranti, deca interno raseljena sa Kosova i ona koja žive i rade na ulici.

Preporuke za prevazilaženje rizika su prevencija, odnosno politika države koja će štititi decu kroz zdravstveni i socijalni sistem, te unapređivanje mreže za identifikovanje i pružanje pomoći, kao i istraživanje i praćenje trgovine decom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: