Privođenja zbog poslova s naftom

Petnaest osoba uhapšeno zbog sumnje da su falsifikovale dokumenta o uvozu nafte iz Grčke, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2007.

10:56

Default images

Oni se sumnjiče da su u dužem periodu uvozili naftne derivate iz Grčke prikazujući ih kao naftne derivate namenjene proizvodnji, odnosno prikazujući ih kao odmašćivače, a zatim ih prodavali privatnim pumpama i na crnom tržištu. Akcija hapšenja i dalje traje, a za sada je privedeno 15 članova organizovane kriminalne grupe. U grupi su direktori privatnih firmi, službenici državne uprave i vlasnici privatnih pumpi.

Prema saznanjima B92, ta grupa je oštetila državni budžet za oko deset miliona evra.

Kako se saznaje, jedan od osumnjičenih i privedenih je Miša Stojanović, direktor firme Protekta a.d. Beograd, čija je delatnost povezana s naftom i hemijskim proizvodima.

Privedeni su i Nenad Jovanović, magacioner u preduzeću Protekta, njegova supruga Marina, Mitar Odalović, penzionisani načelnik Republičke tržišne inspekcije, koji je sada predsednik Upravnog odbora firme Balkan.

Od državnih službenika policija je privela i samostalnog izvršioca Sektora za kontrolu Poreske uprave Slavka Pavlovića, i tržišne inspektore Nadeždu Ćirić, Branka Milatovića, Mikija Jokića i Ljubišu Markovića.

U Beogradu su uhapšeni i Aleksandar Vojinović, direktor preduzeća King trans; Saša Marinković, knjigovođa u firmi Kolorbravo; Siniša Popadić, radnik Knez Petrola.  

U Paraćinu je uhapšen Saša Bogdanović, vlasnik preduzeća Šumadijadrvo; u Novom Sadu Jovica Vučković, vlasnik pumpe Rimski oil, a u Jagodini Miodrag Janković, vlasnik nekoliko perionica.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva

Kako je za B92 potvrdio portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić, akcija hapšenja izvedena je po njihovom nalogu, ali će detalje o ovom slučaju moći da iznesu tek za 48 sati, kada osumnjičeni iz policije pređu u nadležnost Tužilaštva.

"Specijalni tužilac Slobodan Radovanović rukovodi pretkrivičnim postupkom, u kome je jutros lišen slobode veći broj lica zbog zloupotrebe službenog položaja u Upravi tržišne inspekcije i većem broju privrednih subjekata u vezi sa uvozom i izvozom naftnih derivata", kaže Zorić.

"U ovaj postupak uključena je i novootvorena kancelarija Specijalnog tužilaštva u Novom Sadu, čime se potvrđuje opravdanost otvaranja ove kancelarije, kao i otvaranja budućih kancelarija u većim gradovima Srbije u cilju da se pospeši borba protiv organizovanog kriminala", kaže on.

"Poznato da ima nelegalnih radnji"

U krugovima naftnih prodavaca u Srbiji odavno je poznato da pojedinci falsifikovanjem dokumenata izbegavaju plaćanje akciza, što je najveća stavka u ceni uvoza goriva, objašnjava za B92 predsednik AD Nafta Nebojša Atanacković.

"Derivat, prikazan na uvozu da je oslobođen akcize, kao što su razređivači i razne vrste proizvoda koji su slični pojedinim derivatima nafte, za njih postaje upola jeftiniji", objašnjava on.

"Postoji i druga mogućnost, a to je da se zaista uveze razređivač, a onda se umeša s nekim srodnim derivatom, recimo dizelom, a onda tako prodaje", kaže on.

Atanacković kaže da je do sada bilo samo sporadičnih akcija na otkrivanju takvih malverzacija.

"Država nije smela da dozvoli da u bilansima ima ogromne količine uvezenih naftnih derivata koji nisu akcizni, a da pri tom ništa ne učini, da ne proveri šta se dešava s tom robom", navodi on.

"Ako neko ko nema proizvodnju boja i lakova uveze na hiljade tona razređivača, neko treba da se zapita kuda je taj razređivač otišao, ko ga je potrošio", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: