Aeroflot i Er Indija bi Jat

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže da je ruski Aeroflot dao konkretnu ponudu za kupovinu Jat ervejza.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.05.2007.

09:06

Default images

Ilić je izjavio da za privatizaciju srpske aviokompanije Jat postoji veliko interesovanje, a da je najkonkretniju ponudu dao Aeroflot. Međutim, Tanjugu je u Jat ervejzu potvrđeno da je, pored Aeroflota, veoma ozbiljnu ponudu dala i kompanija Er Indija.

Ministar Ilić kaže da će o tome za nekoliko dana biti prosleđena informacija Vladi Srbije, koja će o sudbini Jata doneti konačnu odluku.

Prema njegovim rečima, ruski Aeroflot ponudio je da zadrži sve zaposlene u Jatu, kao i "da se naš avioprevoznik razduži, da se nabave nove letelice".

"Naravno, oni bi bili vlasnici u potpunosti ili samo delimično, o čemu će odlučiti Vlada Srbije", kazao je on.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić izjavio je da bi Vlada Srbije do kraja juna trebalo da odluči na koji će način Jat biti privatizovan.

Jat: Najozbiljniji Aeroflot i Er Indija

Nacionalnom avioprevozniku Jat ervejz stigle su mnoge ponude za privatizaciju, među kojima su najozbiljnije ponude ruskog Aeroflota i kompanije Er Indija, potvrđeno je Tanjugu.

U Jatu navode da je interesovanje Aeroflota rezultat "dobre poslovne saradnje i kvalitetne komunikacije između dve kompanije".

Pregovori o privatizaciji sa ruskom kompanijom su u toku, ali se, takođe, još od decembra prošle godine intenzivno razgovara i o ponudi Er Indije, koja podrazumeva i strateško partnerstvo.

Kako su naveli u Jat ervejzu, za kupovinu kompanije zainteresovano je još nekoliko drugih kompanija, koje su za sada zahtevale da se ne pominju u javnosti.

"Konačnu odluku o privatizaciji ili strateškom partnerstvu sa bilo kojom kompanijom daće Vlada Srbije, kao vlasnik nacionalnog avioprevoznika", rekli su u Jatu.

Saradnja Jata i Er Indije započeta je još u decembru prošle godine, kada su predstavnici dve kompanije potpisali pismo o namerama zajedničkog poslovanja.

Tim dokumentom bilo je predviđeno iznajmljivanje Jatovih pilota indijskoj floti, školovanje indijskih pilota u Jatovoj pilotskoj akademiji u Vršcu, uspostavljanje direktnih letova Er Indije iz Beograda za SAD i Kanadu, kao i stvaranje zajedničke kompanije u Beogradu.

Time bi, u stvari, bila sprovedena dokapitalizacija Jat ervejza, koja bi podrazumevala strateško partnerstvo, ulaganje kapitala i prebacivanje novih aviona Er Indije u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: