Oliver Dulić predsednik Skupštine

Funkcioner DS-a Oliver Dulić izabran danas za predsednika Skupštine Srbije. Najava intenzivne zakonodavne aktivnosti.

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2007.

07:33

Default images

Za Dulića je glasalo 136 poslanika, iz vladajuće koalicije Demokratske stranke, koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije i G17 plus, kao i poslaničkih grupa Vojvođanski poslanici i stranaka nacionalnih manjina. Protiv je glasalo 98 poslanika opozicionih Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratske partije.

Uzdržani su bili poslanik sa liste Koalicija Albanaca Preševske doline Riza Halimi i Dulić.

Dulić je bio jedini kandidat za predsednika parlamenta, koje je koalicionim dogovorom pripalo DS-u.

Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije pozvao je sve poslanike da sarađuju, kako bi zajedno "unapredili rad parlamenta i izgradili dostojanstvo te institucije".

Nakon što je zauzeo mesto predsedavajućeg, Dulić se zahvalio na izboru i poručio poslanicima da neće ukidati direktne televizijske prenose sednica. On je naveo da su prenosi "tekovina demokratije" i da niko ne može da "uskrati pravo građana da budu informisani o radu najvišeg zakonodavnog tela".

Dulić je rekao da će se truditi da građani budu dobro informisani o svim aktivnostima Skupštine Srbije.

Potpredsednik parlamenta Milutin Mrkonjić rekao je da mu je "predsedavanje sednicom bilo teže nego što mu je bila obnova zemlje nakon bombardovanja Srbije."

Skupština Srbije takođe je izabrala potpredsednike, i to Božidara Delića iz Srpske radikalne stranke, Miloljuba Albijanića iz G17 plus i Esada Džudževića, predstavnika stranaka manjina.

Skupština ima ukupno šest potpredsednika. Manjinskim strankama potpredsedničko mesto ustupila je Liberalno-demokratska partija.

"Skratiću letnju pauzu, čeka nas mnogo zakona"

Dulić je rekao da je najvažnije da do kraja ove nedelje budu izabrani svi skupštinski organi, kako bi od naredne nedelje moglo da se krene sa usvajanjem važnih zakona.

On je novinarima u parlamentu rekao da će već u toku dana zatražiti od predstavnika svih poslaničkih grupa da daju predstavnike u radnu grupu za izradu Zakona o Narodnoj skupštini i novog Poslovnika o radu, jer su ti propisi neophodni za početak transformacije parlamenta.

Dulić je najavio i da će za sekretara parlamenta predložiti Tamaru Stojčević, a za njene zamenike Marka Danilovića i Miloša Todorovića.

"Njihovim imenovanjem i izborom članova stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama završiće se konstituisanje Skupštine, posle čega sledi intenzivna zakonodavna aktivnost", dodao je Dulić.

Predsednik parlamenta je rekao da će parlament morati da radi i više i duže zato što je u velikom kašnjenju, pa će morati da bude skraćena letnja pauza.

"Promeniću atmosferu"

Dulić je nakon izbora za B92 izjavio da će se potruditi da dođe do promene atmosfere u Skupštini isključivanjem primitivizma.

"Mislim da je sazrelo vreme da se promeni način na koji poslanici razgovaraju i debatu međusobno. Siguran sam da, ako bude volje u poslaničkim klubovima, da ćemo moći da se dogovorimo da to bude jedan princip", kaže on.

"Može na razne načine, može i u Poslovniku čak da se definiše, i ima primera u zemljama u okruženju, gde se prosto definišu različite reči koje prosto ne smeju da se upućuju drugim poslanicima", kaže Dulić.

Dulić je takođe dodao da mu je neshvatljivo da zaposleni u nekim javnim preduzećima imaju tri do četiri puta veće plate nego zaposleni u Skupštini i da bi želeo da zaposleni u Skupštini imaju dobre plate od kojih bi mogli pristojno da žive.

"Ono što sam takođe rekao je da smatram da poslanici ne bi trebalo da dođu do veće plate ili da dođu do povećanja plate dok se ne povećaju plate u privredi", kaže on.

"Naši birači kada budu imali bolji životni standard, onda je možda vreme da se razmišlja da i njihovi poslanici imaju bolje plate. Do tada, ja mislim da to ne bi trebalo da se radi", smatra Dulić.

Dulić je takođe istakao da mu je žao što nije stigao da sa LDP-om prodiskutuje o Zakonu o lustraciji, zbog čega je LDP glasao protiv njegovog imenovanja za predsednika Skupštine, naglašavajući da neće sprečavati primenu Zakona o lustraciji.

Albijanić: Poboljšati parlamentarni život

Novoizabrani potpredsednik Skupštine Srbije Miloljub Albijanić izjavio je da od novog skupštinskog saziva očekuje da poboljša parlamentrni život u Srbiji i da bi u tu svrhu trebalo promeniti i skupštinski poslovnik.

"Ovakva skupštinska zasedanja, sa razvlačenjem rasprave i replika, vode u opstrukciju rada parlamenta. Mislim da će se atmosfera ipak vratiti u normalne skupštinske tokove", kazao je Albijanić Tanjugu.

On je rekao da je izbor demokratske skupštinske većine i vlade "prilika da Demokratska stranka, koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija i G 17 plus pokažu da nemaju nameru da vladaju samo jedan mandat, već da hoće i mogu da za dva mandata dovedu Srbiju na prag Evropske unije".

Džudžević: Pozitivna poruka manjinama

Potpredsednik Skupštine Esad Džudžević izjavio je da je njegov današnji izbor na tu funkciju veoma pozitivna poruka, pre svega pripadnicima manjinskih naroda u našoj državi.

Džudžević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je i prethodni saziv republičkog parlamenta učinio ozbiljan pomak u načinu ostvarivanja prava i položaju nacionalnih manjina izmenom i dopunom Zakona o izboru narodnih poslanika, čime je ukinut cenzus za ulazak stranaka nacionalnih manjina u parlament.

Potrebno je da ovaj skupštinski saziv obezbedi da se za manjine, koje nemaju svoje političke stranke i koalicije, uvede takozvani institut pozitivne diskriminacije, odnosno zagarantovana mesta u Skupštini Srbije, što garantuje i Ustav Srbije, ukazao je Džudžević.

On je ocenio da je njegovim izborom za potpredsednika parlamenta upućena poruka svim građanima Sandžaka, pre svega Bošnjacima, da i oni još intenzivnije učestvuju u javnom životu.

Džudžević je dodao da je prvi put u istoriji parlamentarizma na tako visoko mesto izabran jedan Bošnjak, i da to može da bude "i inspiracija i podrška i poziv pripadnicima bošnjačke manjine da se još intenzivnije uključe u javni život".

Biografija Olivera Dulića

Novi predsednik Narodne skupštine Srbije Oliver Dulić rođen je 21. januara 1975. u Beogradu.

Osnovnu školu, muzičku školu i srednju školu završio je u Subotici. Dulić, koji je 1999. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu, završio je i stručnu školu Univerziteta u Oslu.

Upisao je postdiplomske studije iz ortopedske hirugije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, Dulić je trenutno na specijalizaciji ortopedske hirurgije i traumatologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Dulić pohađa master studije iz evropskih integracija i uprave na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Univerziteta Singidunum u Beogradu.

U politički život je ušao 1996, kada je sa Čedomirom Jovanovićem bio jedan od organizatora i lidera Studentskog protesta 1996/97. u Beogradu. Kasnije je blisko sarađivao sa Zoranom Đinđićem. Član DS-a je od septembra 1997. godine.

Bio je potpredsednik opštinskog odbora DS-a i poslanik te stranke u Skupštini državne zajednice Srbija i Crna Gora. Izvesno vreme je bio i načelnik Severnobačkog okruga.

Na lokalnim izborima 2004. godine u Subotici je za 113 glasova (0,22 odsto) u drugom krugu izbora za predsednika opštine izgubio od kandidata Saveza vojvođanskih Mađara Geze Kučere.

Govori engleski jezik, služi se mađarskim, a učio je norveški i nemački jezik. Svira gitaru, klavir i tamburu. Dulić je deceniju i po igrao u saveznoj vaterpolo ligi.

Zaposlen je u Zdravstvenom centru Subotica na odeljenju Ortopedske hirurgije i traumatologije. Oženjen je i trenutno živi kao podstanar u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: