RIK usvojio izveštaj revizora

Republička izborna komisija usvojila sinoć izveštaj o finansiranju izborne kampanje političkih stranaka na izborima 21. januara.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2007.

09:59

Default images

Izveštaj revizora usvojen je poslednjeg dana zakonskog roka, posle višečasovne rasprave i biće prosleđen nadležnom organu za prekršaje koji bi trebalo da sankcioniše stranke koje su prekršile zakon. Revizori su u izveštaju konstatovali da je utvrđeni limit za finansiranje izborne kampanje prekoračio jedino Pokret snaga Srbije-Bogoljub Karić.

Navedene su i mnogobrojne nepravilnosti u postupanju većeg broja stranaka.

U obimnom izveštaju koji su revizori sačinili poređenjem dokumentacije o uplatama i isplatama sa posebnih bankarskih računa stranaka, navedene su sve razlike uočene u kontroli prometa sa plaćenim rashodima, prekoračenja u troškovima i drugi detalji.

Izveštaj sadrži podatke o izvoru novca koji su stranke koristile u kampanji, ali nisu navedeni donatori, kao ni pojedinačne donacije manje od šest hiljada dinara.

U odnosu na stvarno prikupljen novac iz budžeta za izbornu kampanju, veći iznos imaju Savez vojvođanskih Mađara-Jožef Kasa, PUPS-Jovan Krkobabić i Nebojša Čović i Unija Roma Srbije-Rajko Đurić, piše u izveštaju.

Manje rashode u izveštajima dostavljenim revizorima iskazali su G17 plus, koalicija oko Liberalno-demokratske partije, PSS, Srpski pokret obnove, SVM, Koalicija Lista za Sandžak, Koalicija Vojvođanske partije i Socijaldemokratija Nenada Vukasovića.

Revizorka Radica Aleksić je rekla da je praćen isključivo promet koji su stranke obavljale preko računa, ali da nije bila moguća efikasna kontrola u slučajevima kada su donatori direktno uplaćivali sredstva na račune banaka učesnicima izbora.

"Ne mislim da je izveštaj manjkav u bilo kom smislu. tačno je da su se pratili samo izvodi sa bankarskih računa, ali imamo i ono što se zove 'poslovanje blagajne'. koje se kasnije uplaćuje na račun banke. Kada dobijete izveštaj iz banke, vi vidite ime i prezime onoga ko je uplatio. Da li je to zaista tačno ime uplatioca, to je pitanje, ali kada su u pitanju donatori - onda se to sasvm jasno vidi", rekao je za B92 član Republičke izborne komisije, Miodrag Petrović.

On je, povodom zaključka revizora u kom se predlaže izmena Zakona o političkim strankama da bi se razrešila nedefinisana pitanja ograničenja potrošnje za kampanju i oko ovlašćenja RIK-a, rekao da RIK nema mogućnosti za zakonsku inicijativu, pa ni zaključak nije zvanično prihvaćen.

"Ono o čemu smo se nezvanično složili jeste da je izmena Zakona o finansiranju političkih stranaka neophodna", kazao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: