"Ozbiljno upozorenje" Merkelove

Angela Merkel je u telefonskom razgovoru s Vojislavom Koštunicom ukazala na neophodnost formiranja nove vlade u zakonskom roku.

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2007.

11:10

Default images

Kancelarka Nemačke, zemlje koja predsedava EU, upozorila je predsednika Vlade Srbije da treba da se učine napori da bi do naredne sedmice ipak bila formirana demokratska vlada i time očuvana evropska perspektiva zemlje, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog izbora Tomislava Nikolića.

Portparol nemačke savezne vlade Ulrih Vilhelm saopštio je na konferenciji za novinare da je kancelarka u razgovoru sa Koštunicom "ozbiljno upozorila" da Srbija treba da "iskoristi kratko preostalo vreme za formiranje demokratske vlade".

Ulrih nije preneo šta je predsednik Vlade Srbije rekao kancelarki koja je, kao i prethodno Evropska unija, izrazila zabrinutost zbog izbora Tomislava Nikolića za predsednika Narodne skupštine.

U Kancelariji za saradnju sa medijima Vlade Srbije, agenciji Beta je potvrđeno da je premijer Koštunica razgovarao s Angelom Merkel.

A kako je saopšteno na veb-stranici Vlade Srbije, premijer Vojislav Koštunica je tokom telefonskog razgovora sa Merkelovom rekao da je veoma zabrinut zbog sadašnjeg evropskog stava u vezi sa budućim statusom Kosova.

Koštunica je naglasio da je stav Evropske unije u potpunoj suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija i da je za Srbiju neprihvatljivo otimanje 15 odsto njene teritorije.

Premijer Srbije se snažno založio za pronalaženje kompromisnog rešenja za budući status Kosova.

Predsedavajuća Evropskoj uniji, Nemačka, takođe izražava zabrinutost zbog izbora novog predsednika parlamenta u Srbiji, uz ocenu da se stranka Tomislava Nikolića jasno protivi približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Inače, novoizabrani predsednik parlamenta, Tomislav Nikolić, juče je u Skupštini izneo svoj stav o evropskoj perspektivi Srbije:

"Nažalost, ovo nije ruska provincija, ali ovo nikada neće biti ni kolonija EU, to vam garantujem. Srbija, koja je pravni sledbenik SRJ, još uvek je u nekakvom odnosu sa savezom Rusije i Belorusije. Nadam se da će Rusija izmisliti neki način udruživanja zemalja koje su protiv hegemonije Amerike i EU."

Senka na srpsko predsedavanje Savetu Evrope

Dan Evrope u Srbiji obeležava se u senci upozoravajućih poruka koje poslednjih dana stižu iz Evropske unije.

Srbija sutra preuzima šestomesečno predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope. Planirana ceremonija podizanja zastave otkazana je, a iz Saveta Evrope poručuju da su zabrinuti zbog izbora Tomislava Nikolića jer smatraju da program njegove partije nije u skladu sa vrednostima Saveta Evrope.

Izvori iz Saveta Evrope prenose da se u Strazburu vodila neformalna rasprava da li Srbiji treba dozvoliti da predsedava toj organizaciji u narednih šest meseci.

U Savetu Evrope danas je, dva dana pre nego što Srbija preuzima predsedavanje Komitetom ministara te najstarije evropske organizacije, bilo pokušaja da se ta uloga Srbiji ospori ili odloži.

"Danas popodne u Strazburu, na sednici Komiteta ministra na ambasadorskom nivou, bilo je zemalja koje su nastojale da izdejstvuju osporavanje uloge predsedavajućeg Srbiji ili da se to odloži sa 11. na 14. ili barem do 18. maja", rekla je Tanjugu šefica misije Srbije pri Savetu Evrope Slađana Prica.

Prema njenim rečima, pojedini ambasadori pokušali su da ospore demokratski kapacitet, sposobnost i odgovornost Srbiji da bude "na čelu" Evrope.

Oni su, dodala je Prica, takve zahteve obrazlagali razvojem političke situcije u Srbiji - konkretno izborom Tomislava Nikolića i mogućnošću formiranja vlade koju bi podržavali ili u njoj učestvovali radikali.

To potvrđuje i izjava predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Renea van der Lindena da je Nikolićev izbor "breme koje ograničava sposobnost Srbije da ispuni zadatak predsedavajuće Komitetu ministara te organizacije".

"Veoma žalim zbog Nikolićevih prvih komentara o evropskim institucijama. U značajnom trenutku, kada je Srbiji više nego ikada potrebno da jača svoju saradnju s takvim institucijama kako bi joj budućnosti bila zasnovana na demokratiji, zaštiti ljudskih prava i vladavini prava, reči novog predsednik parlamenta zvuče kao pogrešan eho iz burne prošlosti", dodao je Van der Linden.

"Za zemlju članicu, koja za dva dana treba da preuzme mesto predsedavajućeg Ministarskom komitetu, Nikolićev izbor predstavlja opterećenje za sposobnost Srbije u izvršavanju tog zadatka", rekao je Van der Linden.

Prema njegovim rečima, vrednosti Parlamentarne skupštine Saveta Evrope su u suprotnosti s vrednostima Nikolićeve stranke. "S obzirom na ozbiljnost ovog pitanja, Parlamentarna skupština će pažljivo pratiti razvoj događaja", dodaje se u saopštenju.

"Većina za reforme i Evropu"

Posle izbora radikala Tomislava Nikolića na mesto predsednika Skupštine Srbije odloženo je i parafiranje sporazuma o viznim olakšicama. Ipak, strane diplomate izražavaju i optimizam da će kriza u Srbiji ipak biti prevaziđena.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žosep Ljoveras podseća srpske političare da je većina građana na izborima dala podršku reformama i evrointegracijama.

Evropski zvaničnici su zabrinuti zbog političke situacije u Srbiji, preneo je Ljoveras. On nije želeo da predviđa kakav će stav EU imati prema Srbiji ukoliko DSS formira vladu sa radikalima.

"Ja bih jednostavno ponovio da će biti poštovana volja koju su građani iskazali na izborima ukoliko se bude formirala proevropska i reformska vlada. Ja se, zaista, nadam da će takva vlada biti formirana u što skorije vreme. Neću da krijem da Brisel pomno prati situaciju u ovoj zemlji. Razvoj događaja u parlamentu jeste zabrinjavajući,“ kaže Ljoveras.

Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je za B92 da njegove kolege na Zapadu nikako ne razumeju logiku kojom se rukovodio DSS kada je rešio da podrži radikale u Skupštini. Ipak, i on veruje da još ima vremena za dogovor DS-a, DSS-a i G17 plus.

Ceo intervju sa ambasadorom Velike Britanije možete čuti u sutrašnjem Kažiprstu Radija B92 u 09.30.

Socijalisti u EP o izboru Nikolića

Grupa socijalističkih stranaka u Evropskom parlamentu danas je saopštila da izbor Tomislava Nikolića, "čiji je partijski vođa optužen za ratne zločine, svakako neće olakšati odnose Srbije s Evropskom unijom".

U saopštenju evropskih socijalista se podvlači da se "podrška Vojislava Koštunice Nikoliću ne uklapa dobro u napore za formiranje vlade koja bi bila sposobna da izgradi tešnje veze s Evropskom unijom".

Socijalisti u EP su naglasili da žale i naglašavaju "razočaranje što je jedini rezultat više od tri meseca pregovora o vladi to što je za predsednika parlamenta izabran jedan pristalica tvrdokorne linije".

U saopštenju, koje su potpisali potpredsednici Grupe socijalista u EP Hanes Svoboda i Jan Marinus Virsma, pozivaju se srpske "proreformske stranke da se vrate za pregovarački sto".

Francuska zabrinuta

I Francuska je izrazila zabrinutost zbog izbora zamenika predsednika Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije i pozvala na što skorije formiranje vlade koja će moći da "osigura evropsku budućnost Srbije".

Francuska je "primila sa zabrinutošću" informaciju o izboru Nikolića, koji je izabran "zahvaljujući glasovima partije odlazećeg premijera Koštunice", rekao je portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Žan-Batist Matei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: