"Policija podmeće Anastasijeviću"

MUP preusmerio istragu o pokušaju ubistva u pravcu "insceniranog napada u režiji samog Dejana Anastasijevića", piše "Blic".

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2007.

08:20

Default images

"Direktor policije Milorad Veljović javno je u danu napada izjavio da je reč o pokušaju ubistva Anastasijevića, sa elementima terorizma. Međutim, samo par sati kasnije, rukovodstvo MUP-a smislilo je ideju o insceniranom napadu u kome je Anastasijević - glavni osumnjičeni", piše beogradski list. Veljović je za B92 demantovao takvu informaciju.

"Blic" navodi i da je, "po naređenju iz vrha policije, istraga slučaja poverena Petom odeljenju beogradske policije, zaduženom za požare i diverzije. Rezultata još nema".

"Ako neko u policiji misli da sam ja skovao zaveru protiv sebe i svoje porodice, da sam je izrežirao da mi se soba napuni šrapnelima ručne bombe, neka izađe i to kaže javno. U tom slučaju, ja sam spreman da za to snosim krivičnu odgovornost", rekao je Anastasijević "Blicu".

List piše i da je policija na dan napada napravila izveštaj "bez klasifikovanog krivičnog dela", što pokazuje da napad nije kvalifikovala kao pokušaj ubistva.

"Da je policija zaista napad kvalifikovala kao pokušaj ubistva sa elementima terorizma, kako je to zvanično u danu napada tvrdio Veljović, izveštaj ne bi bio poslat Opštinskom već Okružnom tužilaštvu. Policija je zvanično pričala jedno, a u stvari je radila potpuno suprotno", rekao je listu izvor blizak istrazi.

Na prozor Anastasijevićevog stana u noći između 13. i 14. aprila nepoznati napadači postavili su dve bombe, od kojih je jedna eksplodirala. Niko nije povređen u eksploziji.

Bez potvrde ili demantija

Tri nedelje nakon napada istraga je još u fazi pretkrivičnih radnji. Direktor policije Milorad Veljović demantovao je za B92 te informacije, navodeći da je to nebormalno.

"Po prvi put čujem iz dnevne štampe da je istraga preusmerene. To je sasvim nenormalno jer se radi o bombama koje su mogle da ubiju celu porodicu", rekao je on. On kaže da MUP intenzivno radi na tom slučaju, a da su indicije na terorizam.

Međutim, iz Blica navode da informacija da policija podmeće Anastasijeviću dolazi iz veoma pouzdanog izvora. "Ta teza je zapravo prihvaćena samo 20-ak sati posle eksplozije bombe na prozoru Anastasijevića", kaže Momir Ilić, urednik rubrike Hronika u "Blicu".

"Policija nije pozvala istražnog sudiju, ona je praktično sugerisala da je reč o izazivanju opšte opasnosti ili tako nešto, kao da je bomba bačena na praznu poljanu, a ne na prozor sobe u kojoj se nalaze ljudi", kaže on.

Istraga o napadu na Anastasijevića i njegovu porodicu od početka je problematična. Iako je direktor policije Milorad Veljović rekao za B92 da se slučaj može tretirati i kao pokušaj ubistva sa elementima terorizma, policija se nije u skladu sa tim i ponašala.

Policija nije odmah obavestila dežurnog sudiju, što je po zakonu obavezna da učini. Istragom se bavilo policijsko odeljenje za paljevine i diverzije, a slučaj je otišao kod opštinskog tužioca.

Da je policija zaista tretirala delo kao pokušaj ubistva ili terorizam, moralo je da bude obavešteno Okružno tužilaštvo jer su to dela za koje je predviđena kazna viša od 10 godina.

A predmet napada na novinara Vremena sada se nalazi u Okružnom tužilaštvu, gde za B92 kažu da je pretkrivična istraga u toku, kao i da su oni policiju uputili da prikuplja podatke u pravcu terorizma.

U telefonskom razgovoru direktor policije Milorad Veljović nam je rekao da je ovaj slučaj prioritet za njega i policiju i da i dalje stoji iza izjave da bi napad na Anastasijevića mogao da se okarakteriše kao pokušaj ubistva sa elementima terorizma.

Veljović nije želeo da nam demantuje ni da potvrdi navode lista "Blic" o mogućem insceniranom napadu Anastasijevića na samog sebe.

"Anastasijević je praćen"

Novinar Vremena Miloš Vasić veruje da su informacije o preusmeravanju istrage tačne, kao i da to nije došlo od policajaca na terenu, već sa vrha. Vasić takođe kaže da je njegov kolega i pre napada bio praćen.

"Nekoliko dana nakon eksplozije bombe mi smo dobili iz dva izvora iznutra, iz Agencije, iz BIA, zabrinute poruke da je Dejan desetak dana pred eksploziju bio stavljen na nekakve mere, na neku obradu", kaže on.

"Ja sad ne znam dokle je to išlo, ali ti ljudi koji su nam to rekli bili su jako zabrinuti i da citiram jednog od njih: 'Samo bi nam još trebao jedan slučaj Slavko Ćuruvija'. Ne znam da li je to koincidiralo, ubeđen sam da nema veze sa eksplozijom", kaže Vasić. Anastasijevića to ne iznenađuje jer je, kako je rekao gostujući u emisiji Utisak nedelje na TV B92, i ranije bio "bezbednosno interesantan" zbog svog rada.

Anastasijević kaže da oni koji misle da je on sam sebi i svojoj porodici postavio bombu, to treba i javno da kažu i pokrenu postupak, kao i da je pretvaranje žrtve u optuženog poznata taktika iz nedavnih ratova.

NUNS zapanjen ćutanjem policije

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je istražne organe da što pre obaveste javnost u Srbiji dokle se zaista stiglo u istrazi pokušaja ubistva novinara Anastasijevića i njegove porodice, ima li osumnjičenih i hoće li počinioci biti brzo privedeni pravdi.

"Nezavisno udruženje novinara Srbije je zapanjeno ne samo nečinjenjem i dosadašnjim ćutanjem policije o toku istrage povodom pokušaja ubistva pre više od tri nedelje, već i suludim i potpuno apsurdnim nagoveštajima iz policijskih krugova, po kojima je sam Anastasijević glavni osumnjičeni u pokušaju sopstvenog i ubistva cele svoje porodice", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: