Zbog pretnji otkazan Gandža marš

Svetski marš konoplje, Gandža marš za ukidanje prohibicije marihuane, sutra se ipak neće održati, bar ne kako je najavljeno.

Izvor: B92

Petak, 04.05.2007.

08:04

Default images

Naime, neimenovani organizatori manifestacije, posle pretnji ekstremnih desničara koji su najavili kontramarš i obračun sa učesnicima gandža marša, odlučili su da zbog bezbednosti otkažu skup. Kontramarš nakon toga otkazali su i ekstremni desničari, a policija je saopštila da će vraćati svakog ko pokuša da se okupi.

Međutim, organizacija pod nazivom Generacijski odgovor drogama, koja je zakasnila sa prijavom skupa policiji, najavila je da će ipak preuzeti njegovo organizovanje.

Na samom Trgu Republike i u centru Beograda sutra će biti veliki broj policajaca koji će vraćati one koji se pojave, zbog mogućih incidenata, ali i zbog najavljenog kontra-marša, čiji su organizatori najavili da će, kako je napisano u saopštenju, sačekati i obračunati se sa učesnicima protestne kolone.

Cilj "Gandža marša" je, prema najavi organizatora, trebalo da bude promena zakona i ukidanje zabrane biljke konoplja, tj. marihuane, te dozvoljavanje njene medicinske, industrijske, uživalačke i duhovne upotrebe, dok je grupa desnih organizacija pozvala na nasilno razbijanje tog skupa.

Saopštenje koje je juče stiglo u redakciju B92 bilo je potpisano, uz logoe, imenima organizacija Srpski otadžbinski pokret Obraz, Nacionalni stroj, Krv i čast, Konačni obračun, Garda cara Lazara kao i Srpski sabor "Dveri", koji je demantovao da je pozvao na kotra-marš.

Obraz i Dveri demantuju

Srpski sabor "Dveri" tvrdi da nije organizator kontramarša, čiji su učesnici pozvani da se fizički obračunaju sa učesnicima Svetskog marša konoplje u subotu na Trgu Republike.

"Srpski sabor 'Dveri' su jedna od najaktivnijih pravoslavno-nacionalnih organizacija koja deluje već osam godina, i ni jednom, podvlačimo ni jednom nismo pozivali na nasilje", kaže se u demantiju "Dveri", čiji je logo stajao u saopštenju "Ujedinjenih srpskih nacionalista" od juče. "Napominjemo da udruženje Srpski sabor 'Dveri' nije potpisnik poziva na fizički obračun sa učesnicima marša zakazanog za subotu 4. maja 2007. u Beogradu", stoji u demantiju.

I udruženje Obraz demantovalo je da je potpisnik poziva na kontramarš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: