Železničari u štrajku upozorenja

Sindikat železničara Srbije i Nezavisni sindikat železničara održali od 12 do 13 sati drugi štrajk upozorenja zbog svog položaja

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2007.

07:34

Default images

Sindikati železničara održali su jednočasovni štrajk upozorenja u znak protesta zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja železničara. Od ukupno 75 vozova u saobraćaju, danas su 72 voza stala.

Predsednik Nezavisnog sindikata Milutin Danić rekao je da sindikati očekuju poziv od poslodavca i predstavnika Vlade za razgovore o zahtevima železničara, a ukoliko se to ne desi, doneće odluku o stupanju u generalni štrajk 20. maja.

Danić kaže za B92 da železničari traže veće zarade za zaposlene, oko 30 odsto.

"Ovo je poslednji pokušaj Vladi da skrenemo pažnju da nas prime na razgovor da bismo došli do zajedničkog rešenja. Smatram da sindikat ima to pravo i obavezu da bude partner, a ne da bude suprotni deo, kao što se sada radi", kaže on.

"Sledeći korak je da ćemo pozvati ljude i zakazati generalni štrajk, ako se Vlada ne odazove", kaže on. 

Predsednik Sindikata železničara Srbije Miroslav Jeremić je rekao da od ponedeljka, kada je održan prvi štrajk, nije bilo nikakvih razgovora s rukovodstvom Železnica Srbije. Povod za štrajk je loš materijalni položaj železnice i železničara.

"U martu, prosečna zarada im je bila 13,5 odsto niža od prosečne zarade u privredi. Finansijsku konsolidaciju država mora uraditi i prema Železnici, koja dnevno mora da otplaćuje 125.000 evra, a zaradi 100.000 evra. To što otplaćuje su obaveze prema inostranim kreditima još iz 1975.", kaže Jeremić.

U Železnicama Srbije je zaposleno oko 20.500 radnika, a generalni direktor Milanko Šarančić je otpustio više sindikalnih funkcionera nego svi prethodni direktori, kazao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: