Uhapšeni obučeni u majice JSO-a

Policija privela 27 osoba obučenih u majice sa aplikacijom JSO-a, koje su se okupile na osnivanju tzv. Garde svetog cara Lazara.

Izvor: B92

Subota, 05.05.2007.

12:35

Default images

Tokom ceremonije, policija je privela 27 osoba obučenih u crne majice sa slikom vuka sa otvorenim čeljustima koji je simbol rasformirane Jedinice za specijalne operacije. MUP je saopštio da je nakon privođenja policija utvrdila da pomenuta lica nikada nisu bila pripadnici Jedinice za specijalne operacije, niti su radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Nakon policijske obrade, oni su privedeni u nadležnost pravosudnim organima.“, stoji u saopštenju MUP-a.

Inače, jutros se u porti Crkve Lazarica u Kruševcu okupilo oko dvesta ljudi, da bi, kako su naveli, išli da brane svetu srpsku zemlju Kosovo.

U porti crkve Lazarica u Kruševcu pre početka skupa pojavilo se tridesetak mladića u majcima s grbom Jedinice za specijalne operacije, slikom vuka. Jedan od njih, koji se predstavio kao Srđan, rekao je da su sa Kosova i Metohije, da su došli da podrže ideju o odbrani Kosova ukoliko bude proglašena nezavisnost i da takve majice nose u znak poštovanja prema pripadnicima jedinice koji su život izgubili na Kosovu.

Ti mladići privedeni su kasnije, van crkvene porte.

Zbog privođenja, kako je rekao jedan od organizatora skupa Hadži Andrej Milić, elitne jedinice Garde cara Lazara, planirane smotre i zakletve nije bilo: "Na vrhu Srbije sede ludaci. Boris Tadić i Koštunica koji misle da će da nas zaustave, neće da nas zaustave, ko vas je terao da hapsite ljude, zbog čega? Možda je ovo i početak Kosovskog boja, jeste, ovo je srpski ustanak", kazao je Milic iz organizacije Ujedinjeni narodni pokret Srpstva.

Starešina crkve Lazarice otac Ljubivoje rekao je da se crkva ograđuje od ovog skupa i da o takvim pojavama drzava treba da vodi računa.

Imaju ohrabrenje

Direktor beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenjuje za B92 da u ovom slučaju ono što najviše zabrinjava je to što sa vrlo visokog političkog mesta stižu signali da je to poželjno:

"Šteta koja može nastati nije ona ista šteta kao pre 10-15 godina jer, da se ne zavaravamo, kod nas nikada nije ni bilo paravojnih jedinica, sve te jedinice je osnovala država odnosno UDBA. Prema tome, ako nema UDBA-e i države onda od ovoga neće biti ništa to će biti samo skup zanesenjaka koji misle da je došlo njihovo vreme. S druge strane oni su ohrabreni, oni vide da nekoga mogu da zastraše", kaže on.

Dimitrjević kaže i da miting podrške Ratku Mladiću, koji je najavljen za 9 maj liči na skupove na kojima ne samo da se želi revidirati istorija, nego i da se neko zastraši:

"To je u suštini zastrašivanje nas samih, zastrašivanje naše zajednice obeshrabrivanje ljudi koji hoće neki napredak ovde ali se nažalost to inostransto ne tiče. Kažem nažalost jer postoji opasnost da nas svet pusti da se valjamo kako znamo i umemo kad već tako volimo".

Dimitrjević smatra i da u slučajevima poput osnivanje Garde u Kruševcu država treba da reaguje ne samo tako što će uhapsiti one koji pokušvaju da obrazuju vojsku , već i da obeshrabri svaki takav pokušaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: