Protestno okupljanje sindikalaca

Oko 4.500 članova Samostalnog sindikata okupilo se na protestu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Izviždan ministar za rad.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2007.

10:20

Default images

Sindikati metalaca i poljoprivrednika tražili su na protestnom skupu hitno formiranje Vlade Srbije kako bi nove institucije što pre mogle da počnu da rade na poboljšanju položaja radnika u Srbiji.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Zoran Vujović izjavio je ranije za B92 da je razlog za protest to što radnici trpe zbog višestranačkih prepucavanja i nemogućnosti da se formira vlada.

Protestu su se priključili članovi sindikata poljoprivrednika. Predstavnik tog sindikata Zoran Malenović navodi da prolećni radovi trpe zbog političke situacije jer poljoprivrednici već nekoliko meseci nemaju resornog ministra.

Štrajk metalaca i poljoprivrednika podržali su sindikati predškolskih ustanova, policije i zdravstva. Sindikati najavljuju i da će, ako do zakonskog roka, 14. maja, ne bude formirana vlada, početi proteste i u drugim mestima u Srbiji.

Lalović je radnicima poručio da će Vlada Srbije s radnicima njima raditi na rešavanju problema koji su ključni za radnike i državu. Lalović je radnicima ispred zgrade Vlade Srbije rekao da zna da im nije lako, ali je i pokušao da ih podseti na situaciju koju je ova vlada zatekla kada je došla na vlast.

Iako su predstavnici sindikata Zoran Vujović i Zoran Malenović bili u zgradi vlade na sastanku s Lalovićem i pozivali sindikalce da pozdrave ministra, radnici su zviždali u pištaljke i uzvikivali "Lopovi, lopovi" i "Izlazite napolje".

Lalović je rekao da ne veruje da većina radnika misli to što okupljeni skandiraju i pozvao ih da u narednom periodu rade zajedno na tome da svakom od radnika bude bolje.

On je okupljenima čestitao praznik rada, na šta su radnici uzvratili zviždanjem i povicima "Ua".

Predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrednika Srbije Zoran Malenović najavio je da će razgovor ministra i sindikata biti nastavljen posle praznika.

Železničari održali jednočasovni štrajk upozorenja

Sindikat železničara Srbije i Nezavisni sindikata železničara održali su od 12.00 do 13.00 štrajk upozorenja zbog malih plata. Predsednik SŽS-a Miroslav Jeremić rekao je da su tokom štrajka na prugama Srbije zaustavljena 72 voza, a da su samo dva krenula iz stanica, u Zrejaninu i Lapovu.

"Štrajk smo organizovali da bismo upozorili na loš materijalni i socijalni položaj železničara, koji imaju približno 11 odsto nižu platu od prosečne zarade u privredi Srbije", rekao je Jeremić.

Današnji štrajk nije podržala Unija sindikata srpskih železnica, koja okuplja sedam sindikata, a čiji je predsednik Branislav Petrović.

Jeremić je istakao da su se dva reprezentativna sindikata, SŽS i NSŽS, na štrajk odlučili zbog toga što generalni direktor Milenko Šarančić i drzavni zvaničnici izbegavaju razgovore s ta dva sindikata o popravljanu stanja u Javnom preduzeću Železnice Srbije.

Jedan od razloga za štajkove upozorenja je i to što država još nije finasijski konsolidovala Železnicu Srbije, što je preduslov za uspešno restrukturiranje tog javnog preduzeća, navode u sindikatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: