Svilajnac: Protest zbog potpisa

Svilajnac -- Partije koje prikupljaju potpise za smenu Dobrivoja Budimirovića na sat i po blokirale Opštinski sud u Svilajncu.

Izvor: B92
Podeli

Koalicija partija koje u Svilajncu prikupljaju potpise za smenu predsednika opštine Dobrivoja Budimirovića, zvanog Bidža, danas je ispred Opštinskog suda u Svilajncu organizovala protest zbog odluka suda koje im otežavaju prikupljanje potpisa. Prikupljanje potpisa organizovali su Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno-demokratska partija i Vlaška demokratska partija.

Član Predsedništva DS-a i poslanik te stranke Boško Ristić najavio je da će predložiti skupštinskom Odboru za pravosuđe preispitivanje rada Opštinskog suda u Svilajncu i predsednice tog suda Ivane Milosavljević zbog njene odluke da zabrani overu potpisa za opoziv predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića van prostorija i posle radnog vremnena suda.

Ristić je za B92 rekao da se predsednica suda tako stavila na stranu Budimirovića vršeći ometanje legitimne inicijative za opoziv predsednika opštine. Ristić je rekao i da je po nalogu predsednice suda obezbeđenje pokušalo da spreči više poslanika DS-a i G17 plus i okupljene građane da uđu u sud, nastave potpisivanje inicijative i uruče zahtev za povlačenje te odluke.

I pored toga, kako je rekao Ristić, planirana blokada rada suda koju je sprovelo nekoliko stotina članova i simpatizera DS-a, G17 plus, LDP-a i VDP-a, koji traže smenu Budimirovića, trajala je od 9.30 do 11.00, a pre toga se više poslanika obratilo okupljenim građanima.

Predsednica suda u Svilajncu Ivana Milosavljević, i pored više pokušaja novinara, nije želela da daje izjavu za javnost.

Koalicija koja traži smenu Budimirovića dobila je u petak odluku predsednika suda da overa potpisa može biti vršena samo u radno vreme i u prostorijama suda. Koalicija u zahtevu koji je uputila sudu traži hitnu promenu te odluke koja, kako navode, onemogućava onima koji rade da potpišu inicijativu i traži da za  bolesne i stare i one koji žive u udaljenim selima mora biti organizovan poseban prevoz ako žele da potpišu inicjativu za smenu Budimirovića.

U svilajnačkoj opoziciji tvrde da su do sada prikupili oko 2.000 od potrebnih 2.650 potpisa za raspisivanje referenduma za opoziv Budimirovića. Za svaki potpis, pored sudske overe, mora biti plaćena taksa od 50 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 90 idi na stranu