Sanda Rašković-Ivić očekuje realno

Sanda Rašković-Ivić očekuje realan izveštaj Misije SB UN, nove pregovore i novog izaslanika.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.04.2007.

09:37

Default images

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju očekuje da će Misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija podneti realan izveštaj o situaciji na Kosovu i da će to označiti početak novih pregovora o budućem statusu Kosova.

"Znam da ne mogu dati pozitivnu ocenu o standardima koji bi trebalo da budu primenjeni na Kosmetu, a ne primenjuju se. Zato smatramo da bi trebalo nastaviti pregovore uz načelo standardi pre statusa jer je praksa pokazala da statusna pitanja samo pogoršavaju rešavanje pitanja standarda", rekla je Sanda Rašković-Ivić za Večernje novosti.

Sanda Rašković-Ivić je ocenila da je realno da novi pregovori počnu na jesen pošto će SB UN o izveštaju Misije raspravljati u maju, i da bi pre obnavljanja pregovora trebalo imenovati novog međunarodnog predstavnika umesto Martija Ahtisarija.

Nojkić: Seme razdora iz Beograda

Predsednik parlamentrne grupe Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić kaže da "seme razdora među Srbima na Kosovu dolazi upravo iz Beograda". Nojkić je rekao da je, posle razgovora s predstavnicima Misije UN, "stekao utisak" bi Ahtisarijev plan mogao biti promenjen u delu koji se odnosi na zaštitu Srba i njihovih prava na Kosovu.

On, ipak, ne očekuje da se to dogodi "iz prostog razloga što su Srbija, ili pregovarački tim, vlada i skupština zauzeli stav da je Ahtisarijev predlog neprihvatljiv i odbacili ga u celini". Prema Nojkićeim rečima, u takvoj situaciji poseta Misije UN može biti samo kurtoazna, bez značajnijeg uticaja na Ahtisarijev plan.

Ren: Nema koristi od odlaganja

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren izjavio je da nema koristi od daljeg odlaganja odluke o statusu Kosova. U intervjuu za dnevnik Koha ditore, Ren je rekao da je delegacija SB UN imala prilike da vidi suprotne stavove o definisanju statusa Kosova, pa da nema koristi od odlaganja odluke o statusu. "Neophodno je da SB UN izvrši obaveze i donese rezoluciju koja će pojasniti status Kosova", rekao je on.

Ren je naveo da je vreme da rešenje za Kosovo bude doneto novom rezolucijom, tokom proleća, kako bi mogla početi faza nove civilne misije EU na Kosovu.

Server: Bolje s rezolucijom

Direktor Balkanske inicijative pri Institutu za mir Danijel Server ocenio je da bi bez nove rezolucije SB UN bilo nemoguće primeniti delove plana Martija Ahtisarija koji se odnose na prava kosovskih Srba.

Server za Blic kaže da se ne slaže sa ocenom zvaničnika Srbije da je Ahtisarijev plan propao i ukazuje na to da se taj plan oslanja na Kontakt grupu, čije su članice i SAD i Rusija.

"Ključno je pitanje da li će u SB UN biti usvojena nova rezolucija o Kosovu. Ako bude nove rezolucije, ona će se bazirati na Ahtisarijevom planu. Ako je ne bude, biće nemoguće primeniti delove Ahtisarijevog plana koji se odnose na prava Srba na Kosovu", rekao je Server i dodao da bi se, da je na mestu kosovskih Srba, "zabrinuo ako ne bude nove rezolucije".

Ocenivši da Ahtisarijev plan pruža Srbima garancije za bezbednost i da će, ako izostane nova rezolucija, Amerikanci i ostali morati da razmisle šta da rade, Server nije isključio mogućnost da bi pojedine države i bilateralno priznale Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: