Na pomolu dogovor o vladi?

Dogovor o novoj vladi je na pomolu, a nakon poslednjeg trojnog sastanka sporna su još saobraćaj i BIA, saznaje Blic.

Izvor: B92, Blic

Nedelja, 29.04.2007.

13:31

Default images

Izvor lista tvrdi da će Koštunica ostati premijer, a da će DS imati 11 od ukupno 21 ministarstva, ali da će DSS zadržati policiju. Boris Tadić je, navodno, spreman da prepusti MUP DSS-u, ali je insistirao da BIA, Ministarstvo odbrane i Vojno-bezbednosna agencija pripadnu DS-u.

Koštunica je, međutim, za BIA-u predložio sistem "duplog ključa", odnosno da dve godine direktor BIA bude iz DSS-a, a njegov zamenik iz DS-a, a onda obratno. Na sastancima lidera tri stranke nije bilo reči o personalnim rešenjima, osim u slučaju budućeg ministra spoljnih poslova, koji će, prema dogovoru biti iz DS-a.

Naime, šef diplomatije će najverovatnije biti aktuelni ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić, pošto je on jedini kandidat DS-a prihvatljiv i za Koštunicu. Sporno pitanje je i Ministarstvo saobraćaja i građevine, na kome insistiraju i DS i DSS. Prema navodima Blica, nastavak pregovora se očekuje posle prvomajskih praznika.

Ilić: Posle praznika krajnji rok

Ministar za kapitalne investicije i lider Nove Srbije Velimir Ilić izrazio je u Ćupriji uverenje da će nova vlada biti formirana odmah posle prvomajskih praznika.

"To je zadnji rok, zadnje vreme - sve drugo bi bilo razočarenje za građane Srbije i očekujem da će vlada biti formirana", rekao je Ilić, koji je danas u Ćupriji primio plaketu i ključ ćuprije, najviše priznanje ove opštine.

Stranke koje su dobile izbore moraju biti dovoljno ozbiljne da naprave jednu stabilnu Vladu, jer ''to narod očekuje i nadam se da imaju toliko sluha da ne  razočaraju građane Srbije", rekao je Ilić Tanjugu.

Sutra protest sindikata zbog vlade

Oko 4.000 članova Samostalnog sindikata Srbije najavili su da će se okupiti sutra u podne na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Sindikati metalaca i poljoprivrednika na protestnom skupu zatražiće hitno formiranje Vlade Srbije, kako bi nove institucije što pre mogle da počnu da rade na poboljšanju položaja radnika u Srbiji.

Prvomajske praznike radnici će i ove godine iskoristiti da iskažu nezadovoljstvo svojim položajem. Oni kažu da trpe zbog višestranačkih prepucavanja i nemogućnosti da se formira Vlada Srbije.

"Oko 100 hiljada radnika ostalo je bez posla, veliki broj preduzeća pod stečajem, imamo situaciju u kojoj se zakon ne pošutuje, država ne funkcionise, privatizacija je u zastoju veliki sistemi se nisu privatizovali", kaže predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.

Političkom situacijom u Srbiji nisu zadovoljni ni poljoprivrednici koji već nekoliko meseci nemaju ni svog resornog ministra. Zato kako kažu prolećni radovi trpe.

Danas se zasejava, počinje godina u poljoprivredi sa nekim rezervama na teret i na štetu zaposlenog", kaže Zoran Malenović iz sindikata poljoprovrednika.

Štrajk metalaca i poljoprivrednika podržaće i sindikati predškolskih ustanova, policije i zdravstva. Sindikati najavljuju i da će ukoliko do zakonskog roka 14. maja ne bude formirana nova Vlada Srbije, početi i sa protestima svojih članova i u drugim mestima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: