Umro Ivica Račan

Ivica Račan, bivši hrvatski premijer i predsednik SDP-a Hrvatske preminuo je noćas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti, javila je Hina.

Izvor: FoNet

Nedelja, 29.04.2007.

10:13

Default images

Račan se iz javnog života povukao 31. januara kada mu je dijagnostikovan atipični tumor u desnom ramenu. Nakon daljnjih pretraga u Minhenu ustanovljen mu je karcinom levog bubrega. Nakon dveju operacija u Minhenu, Račan se vratio u Zagreb kada je ustanovljeno da je tumor metastazirao i na mozak. Počektom aprila podneo je ostavku na mesto predsednika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Sekretar SDP Igor Dragovan pročitao je poslednju Račanovu želju da ispraćaj i sahrana budu samo u krugu porodice i najbližih prijatelja, a da dan i mesto ne budu objavljeni.

Ta se želja znala i nikoga nije iznenadila. Račan je želeo kremiranje i tihi, dostojanstveni sprovod u krugu najbližih. To je, kažu njegovi prijatelji, deo njega i načina na koji je živeo, prenose hrvatski mediji.

Zbog toga je odlučio da ga isprate oni koji su mu bili najbliži, supruga, sinovi i nekolicina najbližih prijatelja, čiji je popis sam sastavio.

SDP je zatražio da mediji poštuju tu Račanovu želju.

Članovi porodice Račan zamolili su da se ne kupuje cveće nego da se umesto toga novac uplati u Fond "Ana Rukavina".

Račan je rođen 1944. u mestu Ebersbah u Nemačkoj, u radnom logoru. Njega i majku iz logora je oslobodila jedna Nemica. Nakon rata seli se u Jugoslaviju, gde njegova porodica neprestano menja mesto boravka, da bi se na kraju skrasila u Slavonskom Brodu.

Račan, diplomirani pravnik, u politiku ulazi tokom sedamdesetih godina. Godine 1990. postaje predsednik Predsedništva Saveza komunista Hrvatske.

Nedugo posle toga Račan raspisuje prve slobodne izbore u Hrvatskoj, na kojima njegov SDP dobija 21 posto glasova i mirno predaje vlast pobedničom HDZ-u. Račan nakon poraza na izborima ipak nastavlja svoju političku karijeru, a stranku reformiše u Socijaldemokratsku partiju.

Godine 2000. nakon Tuđmanove smrti i izbora, postaje premijer koalicione vlade SDP-HSLS-a s još četiri stranke.

Račanova koalicija gubi izbore u novembru 2003, a na vlast ponovno dolazi HDZ. Time počinje zadnja faza SDP-ove delatnosti, u kojoj, s Račanom na čelu, igra ulogu lidera opozicije.

Ivica Račan u sećanju će ostati po izjavi: "Vlast se može izgubiti, ali obraz ne."

Povodom smrti Ivice Račana, telegram saučešća njegovoj porodici uputio je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Premijer Ivo Sanader je, takođe, izjavio saučešće porodici i članovima SDP-a zbog smrti Račana.

Čelnici hrvatskih parlamentarnih stranaka ocenili su da smrt Ivice Račana predstavlja nenadoknadiv gubitak za hrvatsku političku scenu, ističući njegovu ulogu u stvaranju nezavisne Hrvatske i demokratizaciji društva.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas povodom smrti bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana telegram saučešća hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću, građanima Hrvatske i porodici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: