Čekajući novu Vladu

Dve nedelje pre isteka roka za formiranje vlade stručnjaci ponovo upozorili da preti sveobuhvatna kriza ukoliko se ne formira izvršna vlast.

Izvor: B92

Subota, 28.04.2007.

17:08

Default images

Stručnjaci upozoravaju da Srbiji preti politička, pravna i ekonomska kriza ukoliko se ne formira nova vlada. Dve nedelje pre isteka roka za formiranje Vlade, ministar pravde i funkcioner DSS-a Zoran Stojković smatra da su čelnici stranaka svesni tih posledica i da će se dogovor ipak postići u zakonskom roku.

Ukoliko se ne izabere nova vlada, raspisuju se novi izbori, čime bi tehnička vlada premijera Vojsilava Koštunice radila još više od šest meseci, objašnjava bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić.

On smatra da je najveći problem taj što država nema dve najvažnije institucije – skupštinu i vladu: "Očigledno je interes političkih elita da se u jednom paketu reši i problem vlade i problem skupštinskog vođstva itd. Skupština je, prema tome, van funkcije, kao i vlada jer ima veoma ograničeno polje delovanja s obzirom na ustav".

Vučetić precizria da zbog takve situacije veliki broj zakona čeka na usvajanje, novi se ne predlažu, a čime najviše gube građani.

Ministar pavosuđa  Zoran Stojković kaže da to jesu očigledene posledice ovakvog načina funkcionisanja države, ali da čekuje da će Vlada Srbije biti osnovana do isteka roka za njeno formiranje, odnosno 14. maja: "Zakoni se ne usvajaju i obavljaju se samo nužni poslovi koji su potrebni da bi država funkcionisala. Mislim da su čelni ljudi države svesni  posledica. Ovde je pitanje rok koji je ostavljen, 90 dana. Naša je situacija teška, inače nije nikakav problem s rokom", kaže Stojković.

Ekonomisti već su upozorili da je ova godina iz političkih razloga, tačnije zbog neformiranja vlade, ekonomski izgubljena.

Investitori odlažu ulaganja jer ne znaju kakva će biti politika i uslovi. Sa ocenom da će  posledice biti brojne po državu  ukoliko se izbori ponove, slaže se i Slobodan Vučetić: "To bi bila jedna krajnje nepovoljna situacija za Srbiju. Ne bi bio donet budžet, ne bi bili nastavljeni pregovori s EU, niti aktivnosti u vezi s Haškim sudom. Takođe, diplomatska aktivnost Srbije bi bila svedena na minimum, jer vlada ne bi imala, i nema, puni demokratski i ustavni kapacitet. To bi Srbiju zaista uvelo u duboku institucionalno-pravnu i političku krizu".

Pre više od tri nedelje čelnici političkih stanaka saopštili su da će se pregovori o formiranju vlade intenzivirati.  Od tada do danas nije održan nijedan javni sastnak.

U javnosti se samo spekulisalo o tajnom susretu Tadić, Koštnica i Dinkić, što su njihove stranke demantovale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: