Skup novinarske solidarnosti

Beograd -- Srbija je sedma zemlja u Evropi i trinaesta u svetu po broju ubijenih novinara, iako oni rade u mirnodopskim uslovima.

Izvor: B92
Podeli

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju da pod hitno budu nađeni odgovorni ne samo za pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića, već i počinioci i nalogodavci ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića...

Umesto ozbiljne rasprave o napadima na novinare, posle pokušaja ubistva Anastasijevića počelo je razvodnjavanje cele priče, etiketiranjem novinara da su plaćenici, omiljeni svedoci Karle del Ponte ili, u najmanju ruku, nesmotreni jer žive u prizemnim stanovima, podsetio je Miloš Vasić na skupu koji su dva udruženja ogranizovala u Medija centru.

Ako su predsednik države i policija napad na Anastasijevića okarakterisali kao napad na državu i terorizam, onda i reakcija nadležnih organa treba da bude jednako ozbiljna, kaže Vasić.

"Kad vidimo motivaciju, mislim da je posao malo lakši nego kod ovih forenzičara, koji moraju da tu se nešto bave DNK analizama i ostalim stvarima. Ja sam siguran da postoji b aza podataka, pre svega o Škorpionima, a zatim da postoji baza podataka, u tom sam potpuno siguran, jer je postajala nekad u Državnoj bezbednosti, o desnom šovinističkom ekstremizmu", kaže Vasić.

Samo od novembra prošle godine u Srbiji zabeleženo je gotovo 100 napada na novinare, podseća Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, i sam žrtva napada.

"Očigledno danas su na meti manje-više svi: od Željka Bodrožića, preko kolege Sudara iz Sportskog žurnala, koga je prebio trener ženske rukometne reprezentacije, preko Dejana Anastasijevića, Miše Vasića, mene, pa ovi poslednji slučajevi u Novom Pazaru da su kolege iz Glasa javnosti i Kurira dobili batina", kaže on.

"To ne treba nikoga da čudi s obzirom da mi imamo ministre koji šutaju novinare i ministre koji novinarima preporučuju da se presele na neke više spratove", rekao je Gruhonjić.

Konstatovano je da među novinarima nema solidarnosti, zbog čega su postali laka meta za pretnje i napade. Napad na novinare mora biti prva vest u medijima, kaže se u proglasu NUNS-a i NDNV-a.

Elektronskim medijima predloženo je da solidarnost pokažu i redovnim emitovanjem spota koji podseća na neke nerazjašnjene zločine nad novinarima.

UNS daje podršku i nudi pomoć

Podrška nekih partija

Na današnjem skupu novinarske solidarnosti u beogradskom Medija centru su, pored novinara i urednika, prisustvovali i predstavnici Demokratske stranke, G17 plus, Liberalno-demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Takođe, predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš u pismu podrške, koje je poslao iz Beča, podržao je skup novinarske solidarnosti i naveo da će pokrajinske vlasti učiniti sve da doprinesu većoj bezbednosti novinara i građana Vojvodine.

On kaže da će se najodlučnije boriti da nadležni državni organi brzo i efikasno reaguju i pronađu i kazne one koji napadima na novinare pokušavaju da Vojvodinu i Srbiju "vrate u prošlost".

Udruženje novinara Srbije predložilo je danas izmenu zakonske regulative, kako bi se omogućilo da se napad na novinara kvalifikuje kao napad na službeno lice.

"UNS daje bezuslovnu, kolegijalnu podršku proglasu 'Dosta' Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kojim se traži da se novinari proaktivnim merama i međusobnom solidarnošću zaštite", navodi se u saopštenju.

To novinarsko udruženje navodi da već postoji fond solidarnosti za novinare i navodi spremnost da tu pomoć uputi i ugroženim kolegama koje nisu članovi UNS-a.

Udruženje novinara Srbije navelo je spremnost da se pridruži akciji "Dosta" NDNV-a, ali i čuđenje zbog toga što je, kako se navodi, to novinarsko društvo iz Vojvodine u međuvremenu odustalo od ponude UNS-u da se uključi u sprovođenje te akcije.

"UNS je voljan da se akciji pridruži, ali su za to potrebne dve strane koje su u najbitnijim pitanjima profesije ponašaju solidarno i kako kaže proglas NDNV-a i NUNS-a - objediniteljski", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 90 idi na stranu