Na farmi u Surčinu svinjska kuga

Na farmi "Eko Organik Lajf" u Surčinu potvrđeno je prisustvo virusa klasične kuge svinja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

16:10

Default images

Kako je saopštila Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede Srbije, Naučni institut za veterinarstvo Srbije utvrdio je u Beogradu 10. aprila prisustvo tog virusa na jednom uzorku. Bolest se, uprkos svim merama predostrožnosti sprečavanja bolesti, pojavila u objektu u kojem se drže mlađe kategorije svinja.

Taj objekat stavljen je pod stalni nadzor, a po nalogu Uprave za veterinu sprovode se sve zakonom propisane veterinarsko-sanitarne mere i dezinfekcija, koje uključuju i neškodljivo uklanjanje životinja iz drugih objekata koje su bile u kontaktu sa životinjom iz zaraženog objekta.

Direktor Uprave za veterinu Dejan Krnjajić izjavio je agenciji Beta da je na zaraženoj farmi bilo oko 30.000 svinja i dodao da je dat
nalog da se unište sve svinje koje su bile u kontaktu sa zaraženim. Prema njegovoj proceni, radi se o nekoliko stotina svinja.

Poslednji slučaj svinjske kuge na ovoj surčinskoj farmi zabeležen je pre 15 godina, naveo je Krnjajić.

Uprava za veterinu najavila je da će se razlog pojave klasične svinjske kuge na farmi svinja zatvorenog tipa otkriti detaljnom epizootiološkom anketom, koju sprovodi ta Uprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: