O štrajku u Novom Pazaru

Radnici holdinga u stečaju "Vojin Popović" iz Novog Pazara već sedmi dan štrajkuju glađu, obratila im se i Agencija za privatizaciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

16:09

Default images

Oni su danas dobili pismo te agencije sa predlogom da odustanu od štrajka. U dopisu Agencije, radnicima se preporučuje da upute zahtev Tgovinskom sudu u Užicu za ukidanje pet stečajnih upravnika i imenovanje samo jednog. Istovremeno, iz tog suda danas je stiglo saopštenje da je pokretanje stečaja i dalje pravosnažno, kao i da do danas niko nije podneo plan reorganizacije te kompanije.

Jedan od štrajkača, Muhamed Đerlek kaže da će radnici poslati zahtev sudu da traže ukidanje pet stečajnih upravnika i imenovanje samo jednog.

"Ali, drugi zahtev Agencije je prilično čudan. Oni od nas zahtevaju da prekinemo štrajk. Ne znam da li je to ucena da bi ovo prvo odradili, ali uglavnom, verujem da između suda i Agencije postoji neki nesporazum, bar se nama tako čini", kaže Đerlek.

Od uvođenja stečaja, pre više od godinu dana, bez posla je u tom holdingu ostalo oko 300 zaposlenih.

Pedeset radnika ovog holdinga, koji je u stečaju više od godinu dana, sedmi dan štrajkuje glađu u upravnoj zgradi preduzeća, zahtevajući od nadležnih poništenje stečaja, poštenu privatizaciju i zbrinjavanje viška zaposlenih.

Đerlek kaže da je zdravstveno stanje radnika prilično problematično. "Naše radnice i radnici imaju prilično visok krvni pritisak, izazvan normalno stresom", kaže on, navodeći da ih nekoliko puta dnevno obilaze lekari hitne pomoći novopazarske bolnice.

Đerlek kaže da radnici očekuju da ih u sredu poseti glavni stečajni upravnik Budimir Abramović i da su dobili punu podršku Ujedinjenih granskih sindikata.

Imovina firme "Vojin Popović" procenjena je na 15 miliona evra, a kako radnici tvrde, dugovi prema poveriocima su pet puta manji, pa postoje realni uslovi da ta firma opstane.

Kompanija "Vojin Popović" iz Novog Pazara u sastavu ima ribnjak, domaću radinost, klanicu i trgovinu.

Sud: Stečaj pravosnažan

Trgovinski sud u Užicu saopštio je da je pokretanje stečaja u holdingu "Vojin Popović" iz Novog Pazara u novembru 2005. godine i dalje pravosnažno, kao i da do danas niko nije podneo plan reorganizacije te kompanije.

U saopštenju Trgovinskog suda navodi se da od pokretanja stečaja, u zakonskim rokovima i do danas, niko od zakonom ovlašćenih predlagača nije podneo plan reorganizacije "Vojina Popovića", čija grupa radnika danima štrajkuje, zahtevajući opstanak firme.

Zbog toga što nije podnet plan reorganizacije, donet je zaključak o unovčenju stečajne mase, navodi se u saopštenju i dodaje da će se dalji postupak sprovoditi u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: