Sadrovi ministri napuštaju Vladu

Šiitski sveštenik Moktada al Sadr naredio šestorici ministara iz svog pokreta da napuste Vladu Iraka.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.04.2007.

11:37

Default images

Naredba je stigla jer premijer Nuri al Maliki odbija da utvrdi rok za povlačenje trupa SAD iz Iraka. Sadrov narodni pokret ima šest ministarstava i četvrtinu poslaničkih mesta u Malikijevoj koaliciji šiitskih islamističkih partija.

"Premijer mora da izražava želju iračkog naroda. Milioni Iračana tražili su na demonstracijama određivanje roka povlačenja. Primetili smo da premijerov odgovor nije odrazio volju naroda", pročitao je novinarima Sadrovo saopštenje šef njegovog bloka Nasar al Rubaje.

Odlazak šest ministara verovatno neće izazvati pad Vlade, ali bi mogao da stvori napetost u vladi nacionalnog jedinstva.

Maliki je rekao da ne vidi potrebu da se odredi rok za povlačenje jer njegova vlada radi na što bržem jačanju iračkih bezbednosnih snaga kako bi vojska SAD mogla da napusti tu zemlju.

Na desetine hiljada Iračana odazvalo se prošle nedelje pozivu Moktade al Sadra okupivši se u svetom šiitskom gradu Nadžafu kako bi protestovalo protiv prisustva međunarodnih snaga, koje predvode SAD, u Iraku.

Sadr, za kog SAD tvrde da se krije u Iranu, a njegovi saradnici da je u Iraku, nije prisustvovao tom protestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: