Još jedna presuda za Foču

Sud u Sarajevu osudio je bosanskog Srbina Radmila Vukovića na pet godina i šest meseci zatvora za silovanja u Foči.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

15:21

Default images

Sud Bosne i Hercegovine proglasio ga je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva - da je kao pripadnik tadašnjih vojnih snaga Srpske Republike BiH u leto 1992. godine u više navrata silovao zaštićenu svedokinju A. u Foči. Pri izricanju presude Sudsko veće je kao olakšavajuće okolnosti uzelo u obzir da je Vuković "porodični čovek i da nije prethodno kažnjavan".

Kao "posebna olakšavajuća okolnost" u obzir je uzeta činjenica da su svedokinja A. i optuženi pre rata bili u vezi.

Nakon što je uspela da napusti grad nakon više silovanja, oštećena je u februaru 1993. godine rodila muško dete, koje je odmah napustila.

U toku istražnog postupka izvršena je DNK analiza i utvrđeno očinstvo, koje ni sam Vuković ne poriče, ali je odbrana u toku postupka tvrdila da je između njihovog branjenika i oštećene postojala veza uz obostrani pristanak.

Presuda koju je Sudsko veće izreklo sadrži i odluku, u kojoj se Vukoviću zabranjuje kontakt s detetom, za čime je u toku postupka izrazio želju, ali se nalaže da dete mora znati identitet svog oca, te da, ukoliko bude želelo, samo odluči o eventualnom kontaktu.

Prema Krivičnom zakonu BiH, minimalna propisana kazna za ratni zločin je 10 godina, ali u slučaju kada Sud u obzir uzme posebne olakšavajuće okolnosti, kao pri donošenju ove odluke, kazna može biti i kraća.

Neposredno nakon izricanja presude, odbrana je najavila žalbu. Branilac Vojo Radović smatra pogrešnim što je sud prihvatio da se zločin koji se stavlja na teret njegovom branjeniku okarakteriše kao ratni zločin.

"Riječ je o delu iz općeg kriminaliteta silovanja, a nikako nije riječ o ratnom zločinu. Uz to, sud je prihvatio činjenicu da su oni bili u vezi, ali je ipak izrekao presudu zbog silovanja", rekao je Radović.

Sudsko veće je takođe odlučilo da Vuković bude na slobodi do izricanja pravosnažne presude, prenosi Balkanska istraživačka mreža BIRN:

Optužnica protiv Vukovića je pred Sudom BiH potvrđena 13. oktobra 2006. godine, a glavni pretres je počeo 19. januara ove godine i trajao do 11. aprila.

U toku dokaznog postupka saslušana su četiri svedoka, po dva obeju strana, kao i dva sudska veštaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: