Nova napetost zbog Strojanovih

Meštani zaselaka Ambrus i Zagradac najavljuju građansku neposlušnost zbog mogućeg povratka romske porodice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

12:17

Default images

Meštani slovenačkih zaselaka, iz čije okoline je jesenas proterana romska porodica Strojan, u saopštenju za javnost najavljuju, kako kažu, opravdanu građansku nepokornost u slučaju da se Strojanovi vrate na svoju zemlju. Istovremeno, meštani naglašavaju da je razlog za takve njihove najave nemogućnost suživota s tom romskom porodicom i osećaj ugroženosti od Strojanovih.

Porodica Strojan, uprkos obećanjima slovenačkih vlasti da će im u zamenu za njihovu zemlju naći trajnu lokaciju za život, i dalje žive u vojno-logističkom centru Roje, u predgrađu Ljubljane, a svi rokovi koje su vlasti postavile za rešenje tog problema odavno su prošli.

Mirko Strojan je početkom marta najavio da će se njegova porodica vratiti na svoju zemlju, u okolini Ambrusa, i tužiti državu ako do sredine aprila vlasti ne ispune obećanje.

Slovenačke vlasti su, u međuvremenu, našle nekoliko novih lokacija za moguće preseljenje romske porodice, koje se drže u tajnosti. Romska porodica treba danas da pogleda pomenute lokacije sa svojim advokatom. Ako ponovo ne bude nađeno mesto za trajno i legalno preseljenje Strojanovih, njihov advokat će podići tužbe protiv slovenačke države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: