B92 istražuje: O zatvorima

Specijal "B92 istražuje" otkriva priče vezane za kriminal, korupciju i nasilje u zatvorima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

07:26

Default images

O uslovima boravka, švercu i preprodaji droge, mobilnih telefona i mehaničkog oružja u zatvorima u Srbiji govore osuđenici i zaposleni. Dve trećine osuđenika su povratnici, tj. oni koje zatvor nije uspeo da popravi. B92 istražuje da li su zatvori škola kriminala ili institucije za osuđeničko prevaspitanje.

Zatvorima u Srbiji nedostaju stručnjaci za tu oblast. Najmoćniji negativci među osuđenicima postaju dominantni uzori, a kriminal, nasilje i korupcija uobičajen model ponašanja.

U takvom okruženju najbolje prolaze oni koji novcem ili na druge načine uspeju da se domognu raznih beneficija, nedostupnih ostalim zatvorenicima.

Jak politički uticaj ponekad je sredstvo korupcije vrednije od novca. Pre dve godine u javnost je doprla informacija da je bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović iz VII zabelskog paviljona, poznatijeg kao zatvor u zatvoru, premešten da radi u zatvorskoj bolnici.

Milanović je u povoljniji i udobniji smeštaj prebačen pre isteka trećine zatvorske kazne, što je uslov za reviziju tretmana.

Okruženje u kom elita uspeva da se domogne određenih povlastica loše je za rad na prevaspitanju. U tim uslovima bezuspešni su pokušaji vaspitača da osuđenike vrate zajednici kao moralno preporođene ljude.

Pored tema kakve su uslovi boravka, korupcija, kriminal, B92 se bavi nasiljem i nedavnim protestima i pobunama u zatvorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: