Sedacija konja zarad koncerta

Rolingstonsi 14. jula sviraju na beogradskom hipodromu, a za vreme koncerta oko 300 konja moraće da bude opijeno sedativima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

15:48

Default images

Iako svirku ove legendarne grupe sa nestrpljenjem iščekuje mnogo ljudi u Srbiji, koncertu se ne raduju zaposleni u konjičkim klubovima na Hipodromu. 300 konja već godinama živi i trenira na Hipodromu. Konji bi mogli biti uzmemireni zbog koncertne buke. Zbog toga se zaposleni spremaju da konjima podele bensedine, kako bi izbegli nervozu životinja.

"Iz prethodne prakse se pokazalo da to nije toliko strašno, u krajnjoj liniji, konji mogu i da se malo umire nekim sredstvima za smirenje", kaže Jovanka Prelić iz Konjičkog kluba Beograd.

"Međutim, veći problem će da budu pripreme za koncert i raščišćavanje terena posle koncerta", kaže ona.

Sa konjima se svakodnevno radi: pre podne se vežba sa sportskim konjima, a po podne su škole jahanja za decu i odrasle. Sve to će biti nemoguće - pre koncerta jer se zatvaraju staze i centralni teren, a posle koncerta zbog saniranja štete.

Tako je bilo i posle kocerta Bijelog dugmeta i zbog toga zaposleni u Konjičkom klubu Beograd kažu da im nije jasno zašto se koncerti ne održavaju na Ušću, gde je livada i gde se ne ugrožavaju životinje.

"Već od pola koncerta su se redari manje više razišli, tako da, kad se sve završilo, nije bilo ikoga da usmerava ljude ka izlazu, pa je bilo preskakanja ograda, upadanja u štalske prostorije", priča Prelićeva.

"Uništen je filc koji je razdvajao drenažne slojeve, isplivava kamenje. I dan-danas isplivavaju iz peska plastične flaše, zapušači, upaljači", kaže ona.

Da li će i posle ovog, kao i posle koncerta Bijelog dugmeta 2005. godine, biti uništene ograde, tereni za jahanje i staze za treninge galopera i kasača, najviše zavisi od saradnje sa organizatorima koncerta.

Oni treba da pokažu dobru volju i dozvole vlasnicima ili ljudima iz klubova da budu uz konje i organizuju dežurstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: