Ren pozvao na formiranje vlade

Evropski komesar Oli Ren pozvao lidere proevropskih stranaka u Srbiji da što pre sastave novu vladu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.04.2007.

20:56

Default images

On je kazao da svako odugovlačenje u formiranju vlade umanjuje izglede za brzu obnovu pregovora i zaključenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom. Ren je istakao da taj sporazum Srbiji otvara vrata za dobijanje statusa kandidata i pokretanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"Najozbiljnije pozivam prvake demokratskih političkih snaga da sarađuju i formiraju novu vladu što je pre moguće, da bismo mogli da ozbiljno razmotrimo nastavak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i utvrdimo dalji put Srbije u EU", kazao je evropski komesar za proširivanje.

"Uslovi za to su poznati i vezani su za saradnju s Haškim sudom", kazao je on. Ren je time odgovorio na pitanje novinara kakve su posledice kašnjenja u formiranju nove vlade u Beogradu i da li su tačne tvrdnje da je zbog toga "Srbija izgubila još jednu godinu na putu ka EU".

Evropski komesar je rekao i da je "u velikom interesu Srbije da što pre sastavi novu vladu" i stavio do znanja da "više ne može da se govori o brzom formiranju te vlade kad je od izbora prošlo skoro tri meseca".

"Svaki dan, svaka nedelja, svaki mesec izgubljen zbog otezanja u sastavljanju nove vlade umanjuje izglede za mogućnost brzog nastavka i završetka pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", ukazao je Ren.

On je kazao  da žali zbog toga što Srbija nije sa EU potpisala sporazum o viznim olakšicama i readmisiji, poput ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ali je rekao da očekuje da će i Srbija ubrzo potpisati taj sporazum čim se otklone neki tehnički razlozi.

"Reč je o tehničkim pitanjima koja su sprečila okončanje pregovora i uveren sam da ćemo sasvim brzo moći da nađemo izlaz iz nastale situacije tako da Srbija vrlo uskoro zaključi te pregovore", rekao je Ren.

Evropski komesar smatra da je to "veoma važno jer zna koliko građani Srbije, a naročito mladi ljudi drže do toga da mogu da putuju i provode odmor u Evropi".

Ren je takođe ukazao da su vizne olakšice prvi korak ka potpunoj liberalizaciji viznog režima EU u odnosu na Srbiju "što je ključni i suštinski cilj svih građana, ne samo u Srbiji, nego i na celom Zapadnom Balkanu".

O tome koliko se daleko odmaklo u pregovorima o novoj vladi, čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: