Zamenik ministra - četnički vojvoda

Zamenik ministra za dijasporu Vojislava Vukčevića, Miodrag Božović, imenovan je za četničkog vojvodu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.04.2007.

17:47

Default images

Tim povodom, Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) pozvao je ministra da "momentalno reaguje prema načelu da starešina odgovara za ogrešenja koja je počinio njemu potčinjeni službenik", pozivajući se na ukaze koje je doneo Petar Karađorđević, a koji nikad nisu ukinuti.

"Prihvatanjem titule četničkog vojvode, Božović je najneposrednije prekršio ukaze koje je Petar Karađorđević, kao predstavnik državnog suvereniteta, doneo u skladu sa svojim tada važećim ustavom propisanim ovlašćenjima o imenovanju državnih činovnika i vojnih starešina", piše u otvorenom pismu CRCD-a Vukčeviću.

U pismu, koje je potpisao izvršni direktor CRCD-a, Vladimir Ilić, navodi se da "nikada nije opozvan" ukaz kralja Petra Karađorđevića, donet 28. avgusta 1944. godine, kojim je "lišio starešinu svih četničkih vojvoda Dražu Mihailovića svih funkcija i proglasio ga za izdajnika koji neće izbeći osudu istorije".

"Vas, kao doktora pravnih nauka, nekadašnjeg profesora i dekana Pravnog fakulteta, a ne manje i kao nekadašnjeg sudiju, ne treba posebno podsećati da je ovakvo kršenje nikad opozvanih ukaza sa ustavnim osnovom i zakonskom snagom nedozvoljeno i za običnog građanina ili građanku, a tim pre za visokog državnog činovnika", naveo je CRCD u pismu Vukčeviću.

Božović i lider crnogorske Srpske narodne stranke Andrija Mandić su među 15 četničkih vojvoda koje su proglašene 40 dana posle smrti poslednjeg vojvode Mila Rakočevića, a čin proglašenja vojvoda obavljen je 17. marta u crkvi Svetog Save u Parizu, što je bila poslednja Rakočevićeva želja.

Božović bi 12. maja u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Beogradu trebalo da položi zakletvu, uz prisustvo sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

"Ovde ne pominjemo krvave četničke zločine i njihova masovna ubistva muslimanskog i drugog stanovništva naše zemlje. Krajnje smo zabrinuti zbog ovog drastičnog omalovažavanja državne službe u vreme kada Vlada Srbije izjavljuje da čini sve da poveća zakonitost i u zemlji i u državnoj upravi", naveo je CRCD.

U saopštenju te zrenjaninske nevladine organizacije se navodi da je Božovićevim postupkom, "kojim je protiv ustavno osnovanih akata organa državne vlasti Kraljevine i Republike izrazio solidarnost sa saradnicima okupatora, dezavuisana ne samo Srbija, kao naslednik Jugoslavije, nego i dužnost ministra za dijasporu".

"Ovo je krajnje opasan presedan neposlušnosti i nezakonitog ponašanja Vama neposredno podređenog visokog državnog službenika", navedeno je u pismu CRCD-a Vukčeviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: