Počast prevodiocu srpskih dela

U Tokiju je danas odata počast nedavno preminulom prevodiocu srpske i crnogorske književnosti Kazuu Tanaki.

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2007.

17:27

Default images

Tanaka je u svojoj bogatoj prevodilaćkoj karijeri japanskim ćitaocima približio dela Ive Andrića, Vuka Stefanovića Karadzića, Branimira Sćepanovića, Vojislava Djurića i Petra Petrovića Njegoša.

Tanaka, koji je u aprilu 2006. odlikovan Ordenom Vuka Stefanovića Karadžića drugog stepena za izuzetne zasluge u razvoju kulturne saradnje izmedju Japana i SCG, preminuo je poćetkom prošlog meseca, u 72. godini života, a njegov pepeo rasut je u Beogradu i po reci Drini.

U Tokiju je ovog meseca posmrtno objavljena zbirka eseja Kazua Tanake "Srce Balkana" koja sadrzi tekstove o istoriji i književnosti bivše Jugoslavije, kao i zapise o autorovim lićnim iskustvima u druženju i radu sa ljudima sa ovih prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: