Iran gradi još dve nuklearke

Teheran objavio da planira izgradnju još dve nuklearne centrale, uprkos međunarodnim pritiscima da okonča sporni nuklearni program.

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2007.

13:14

Default images

"Iran je objavio dva konkursa za izgradnju dve nove centrale od 1.000 i 1.600 megavata u Bušeru", rekao je Ahmad Fajaz-Bahš, zamenik čelnika Iranske organizacije za atomsku energiju. On je kazao da konkursi traju do 8. avgusta, a Iran je već "u kontaktu sa ruskim i evropskim kompanijama.

Objava novog plana za izgradnju nuklearnih centrala u Iranu dolazi u vreme kada je Teheran pod stalnim pritiskom međunarodne zajednice koja od njega zahteva za obustavi sav nuklearni program.

Vest o konkursima stiže u trenutku još jednog kašnjenja u izgradnji prve iranske nuklearne centrale, za koju je zadužena Rusija.

Planirano je da dve nove centrale budu pored ruske centrale u Bušeru, sa ukupnim kapacitetom između 2.000 i 3.200 megavata, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, cena svake centrale kretaće se između 1,4 i 1,7 milijarde dolara, a izgradnja će trajati od 9 do 11 godina. Za njihov rad će biti korišćeno domaće, ali i strano gorivo.

Zapad zahteva od Irana da prekine obogaćivanje uranijuma, zbog sumnje da ga Teheran koristi za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran, međutim, tvrdi da nuklerani program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

UN su prošlog meseca zavele dodatne sankcije Iranu zbog njegovog odbijanja da prekine nuklearni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: