Hapšenja i u Sankt Peterburgu

Oko 100 osoba je uhapšeno u današnjem sukobu specijalnih snaga i učesnika opozicionog "Marša nezadovoljstva" u Sankt Peterburgu.

Izvor: Beta

Nedelja, 15.04.2007.

13:11

Default images

Do sukoba je došlo nakon završetka mitinga, a među povređenima ima i novinara i slučajnih prolaznika, navodi radio Eho Moskve, dodajući da su specijalci napali demonstrante bez povoda. RIA Novosti, međutim navodi da je grupa demonstranata koja je nosila zastave Nacional-boljševičke partije, nakon mitinga pokušala da na silu prođe kroz policijski kordon, posle čega je nastala tuča.

Izveštač Eha Moskve navodi da su u tuči povređena i uhapšena najmanje tri novinara, koje je policija udarala palicama u glavu.

Današnjim skupom, učesnici su želeli da izraze nezadovoljstvo politikom predsednika Vladimira Putina, kao i učesnici jučerašnjeg skupa u Moskvi.

Tada je privedeno više od 250 ljudi, među kojima i jedan od opozicinih lidera Gari Kasparov, koji je kažnjen za organizovanje nedozvoljenog mitinga, sa 1.000 rubalja. I Kasparov i drugi učesnici mitinga pušteni su u subotu uveče.

U subotu, više stotina demonstranata, među kojima je bivši svetski šampion u šahu Gari Kasparov, privedeno je u Moskvi dok su pokušavali da se priključe mitingu koji su vlasti zabranile. Svi su uveče pušteni.

Kasparov koji je i jedan od lidera opozicije, izjavio je da se bori protiv "režima koji se ne plaši da prolije krv".

Aktuelni ruski zvaničnici ne bi "ustuknuli ni pred kakvom akcijom" koja bi im omogućila da ostanu na vlasti, ocenio je Kasparov u intervjuu francuskom listu "Žurnal di dimanš" pre nego što je u subotu priveden.

Saradnica Garija Kasparova, Marina Litvinovič, ispričala je da je, zajedno sa još osam ljudi, privedena u Sankt Peterburgu po izlasku iz voza koji je stigao iz Moskve.

"Zaustavljeni smo po izlasku iz voza. Rečeno nam je da ima veze sa demonstracijama", izjavila je radiju Eho Moskve. "Zvanično, radilo se o kontroli identiteta, ali posle su nam rekli da nas traže. Nisu kazali zašto."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: